Sarma sa kiselim kupusom

Domaća sarma je omiljeno jelo svih generacija, a kako da je pripremite saznajte u nastavku.

05-06-2015

|

15:09

Domaća sarma je omiljeno jelo svih generacija, a kako da je pripremite saznajte u nastavku.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:6.3.2014. - 12:40:00

Sarma sa kiselim kupusom
(Foto:jabiru,bigstockphoto)

Sastojci:
- 250g mlevene junetine
- 200g suvih svinjskih rebara
- 200g suve slanine
- 50g pirinča
- 2kg kiselog kupusa
- 1 jaje
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašika brašna
- ulje
- so i biber

Priprema: Najpre pripremite listove kupusa u koje ćete da uvijate sarme. Pažljivo ih skidajte sa glavice i vodite računa da pri tom list ne oštetite. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi da voda izvuče iz njih suvišnu so. Pre uvijanja sa svakog lista odsecite zadebljanje i ostavite listove da se ocede. Sitno iseckajte luk i propržite ga na ulju. Zatim luku dodajte obe vrste mesa i još malo propržite. Kada se meso isprži, pobiberite ga, dodajte pirinač i dobro izmešajte. Sklonite sa vatre i pažljivo umešajte jaja. Na dno dubljeg suda u kome ćete ređati sarme stavite prvo one delove kiselog kupusa koje ne možete da upotrebite za uvijanje. Za zavijanja sarme koristite listove srednje veličine i u svaki list stavite po jednu kašiku nadeva, zamotajte pažljivo i ređajte sarme jednu do druge. Slaninu i suvo meso isecite na komade i slažite između sarmi. Kada poređate sve sarme, dodajte lovorov list, nekoliko zrna bibera i pokrijte sarmu preostalim listovima. Nalijte hladnom vodom i kuvajte na tihoj vatri tri sata od trenutka ključanja. Od ulja, brašna i aleve paprike napravite zapršku, prelijte preko sarme i nastavite da je kuvate još pola sata.