Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Crvena jabuka - Tvoga srca vrata

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Šarm Edinburga: Magični biser Škotske

  Edinburg, glavni grad Škotske, nije samo destinacija, već pravo putovanje kroz vreme i kulturu.
  06-12-2023 | 11:24 | Autor/Izvor: Naxi media

  Foto: Bigstock, lachris77

   

  Ovaj grad, smešten je između brda i reke, a turistima oduzima dah svojim spojem istorije, arhitekture i savremenog duha.

  Istorijski Šarm

  Edinburgh Castle, kruniše stenu iznad grada, a svedok je bogate škotske prošlosti. Njegovi zidovi kriju priče o viteštvu, kraljevskim dvorovima i ključnim istorijskim trenucima. Priče o ovom zamku privlače mnogobrojne turiste, jer krije legende i interesantne priče.

  Sagrađen je u 12. veku, a nakon toga je pretrpeo brojne manje-više uspešne opsade. U njemu su pogubljeni mnogi plemići i žene optužene za vradžbine i, kao da to nije bilo dovoljno strašno, tamnice u podnožju zamka služile su kao karantin u koji su se okupljali ljudi oboleli od kuge, ne da se leče, već da umru. 


  Prema legendama, zamak je toliko uklet da su se ozbiljni istraživači zainteresovali za njega 2001. godine. Predvodio ih je dr. Richard Wiseman sa Univerziteta Hertfordshire uz pomoć desetak volontera. Morali su da provedu nekoliko dana u navodno ukletim delovima zamka i onima koji to nisu. Volonteri uopšte nisu znali da li su u ukletom području ili ne, ali čak 51 odsto njih koji su bili u ukletim područjima prijavilo je paranormalna iskustva. dr Wiseman je koristio i najsavremeniju opremu za snimanje zvuka i fotografije, pisao je Bi-Bi-Si 2001. godine.


  Takođe postoji i priča koja nikad nije dokazana, o muzičaru koji se izgubio u podzemnim tunelima ispod zamka, pa je počeo da svira na gajdama kako bi ga neko čuo. Nikada ga više nisu videli, ali neki tvrde da povremeno čuju muziku, dok šetaju podzemnim tunelima.

  Ne zaboravite naravno na Royal Mile, centralnu gradsku ulicu, koja odiše nestvarnom lepotom i energijom, gde će vas očarati antikviteti, tradicionalni škotski suveniri i atmosfera koja oživljava prohujala vremena.


  Prirodna Lepota Škotskih Brda

   

  Ako želite da pobegnete od gradske vreve, Arthur's Seat, vulkansko brdo usred grada, nudi očaravajući pogled na Edinburg. Planinarenje do vrha pruža nezaboravan doživljaj, a šireći pogled na grad i okolinu, podseća vas na neizmernu lepotu prirode. 


  Kroz vekove, mnoge priče su se razvile o ovom mestu, a jedna od njih vezana je za sam naziv lokacije. Pojedini veruju da je upravo na ovom mestu stajao mitski Kamelot, dvorac kralja Artura i njegovih plemenitih vitezova.


  Druga, vrlo popularna legenda, tiče se same pojave stene. Prema ovoj priči, u davnim vremenima, ovo područje je naseljavao zmaj koji je sa zemlje konzumirao sve što bi mu došlo pod noge. Jednog dana, odlučio je da se odmori, ali bio je toliko siti da se nikada više nije probudio - što je dovelo do formiranja brda koje danas poznajemo kao Arturov tron.


  Gurmanski Raj za Ljubitelje Hrane

  Edinburgh nije samo za oči, već i za nepce. Tradicionalna škotska kuhinja sa svojim specijalitetima poput haggisa i neeps and tatties predstavlja jedinstven doživljaj. Uz to, raznolika međunarodna kulinarska scena zadovoljava ukuse svakog posetioca.

  Vibrantna Savremena Scena

  Edinburg nije samo muzej na otvorenom. Savremeni puls grada oseća se u kvartovima poput Leitha, gde se tradicionalni plovidbeni centar pretvorio u živopisno umetničko i gastronomsko središte. Tu su i brojne umetničke galerije, pozorišta i festivali koji Edinburg stavljaju na mapu kulturnih prestonica.


  Tri sestre, Hari Poter i misteriozno biće iz jezera

  Na severu Edinburga pružaju se valovite močvare i dramatični vrhovi Škotske visije. Jedno od najuzbudljivijih mesta, ne samo u Škotskoj, već i u celoj Velikoj Britaniji, predstavlja područje poznato kao "Tri sestre", naziv koji odražava prisustvo tri planine.


  Upravo u ovoj dolini snimane su neke scene iz filmova "Skajfol" i "Hari Poter".

  Vozeći se kroz Škotsku visoravan, susrešćete mnoga jezera koja nose imena koja započinju slovom "Loh". Ovo je zato što reč "loch" u prevodu znači "jezero". Iako su sva jednako očaravajuća, jedno se izdvaja i veoma je popularno, a to je jezero u mestu Fort Augustus - naravno, reč je o Loh Nesu. Jednodnevne ture obično kreću iz Edinburga i vode vas kroz Škotsku visoravan sve do Loh Nesa, nudeći priliku i za krstarenje jezerom.


  Verujemo da je ovo i više nego dovoljno informacija koje će vas inspirisati da stavite Edinburg na listu želja i poosetite u nekom trenutku ovaj bajkoviti grad.

 • Pročitajte i...
  Kruzer Sledeće godine zaploviće zvanično najveći kruzer na svetu

  Najveći kruzer na svetu, pet puta je veći od legendarnog Titanika, a vest je da je u poslednjoj fazi priprema u brodogradilištu u Finskoj.

  Krakov Putovanja su moguća i uz ograničen budžet: Ovo je lista najboljih evropskih destinacija

  Web stranica DiscoverCars.com je predstavila svoju godišnju rang listu najboljih, odnosno najprihvatljivijih destinacija za zimski odmor u Evropi.

  Advent Britanci su izabrali deset najboljih božićnih sajmova u Evropi

  Britanski časopis Independent objavio je listu najboljih evropskih božićnih sajmova.

  Ostrvo Najskuplja zemlja za život za turiste je pravi raj

  Platforma koja prikuplja podatke i statistiku pod nazivom World of Statistics, obajvila je listu najskupljih zemalja za život na svetu.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: