Sačuvajte zdravlje i na minusu
Stigao je sneg, a sa njim i neizbežan pad temperature na podeoke ispod nule. Krajnje je vreme da povedete računa o svom zdravlju kako bi na pravi način uživali u zimskim čarolijama...
01-06-2015
|15:55
Stigao je sneg, a sa njim i neizbežan pad temperature na podeoke ispod nule. Krajnje je vreme da povedete računa o svom zdravlju kako bi na pravi način uživali u zimskim čarolijama...
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 31.1.2014. - 17:00:00
(Foto: wide-wallpapers)
Hladnoća je neprijatna, ali kod hroničnih bolesnika i dece može da bude i smrtonosna, upozoravaju stručnjaci. Već kod temperature od - 5 stepeni Celzijusovih povećava se rizik od promrzlina naročito u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
Kapu na glavu! Bez nje telo gubi oko 30 odsto svoje toplote. Najvažnije je da kapa štiti uši i sinuse. Odeća ne treba da bude preuska, a najvažnije je da je slojevita sa spoljašnjim slojem koji je nepropustljiv na vetar i vlagu. Dobar izbor je odeća od vune i sintetičkih materijala, koji zadržavaju više toplote od pamuka.
Ograničite svoje vreme napolju jer je i kod mlađih ljudi drhtanje je alarm za povratak u tople prostorije. Naročito je opasno znojenje i vlažna odeća na hladnoći, koju treba odmah da presvučete jer se tako povećava rizik od mokraćnih i disajnih upala.
Samo umereno kretanje je dobro! Sve aktivnosti koje uzrokuju preterano znojenje su opasne na hladnoći. Pre svake teže aktivnosti, poput čišćenja snega, potrebno je da unesete dovoljno tečnosti koja je potrebna da bi telo proizvodilo toplotu.
Topli napici, supe i kuvana jela pomoći će telu da podigne "radnu temperaturu" i da smanji osećaj hladnoće. Kofeinski napici i alkohol su loš izbor, jer daju prividan i kratkotrajan osećaj toplote, a doprinose dehidraciji. Kiseli kupus, slanina i slična "zimska" hrana služe kao zaštitnik imuniteta, ali ne zaboravite i na unos voća i povrća.