Rolat sa šampinjonima

Bilo kao deo predjela, sosa ili u glavnom obroku, pečurke su ukusno i hranljivo povrće. Mogu biti i dobra zamena za meso, tako da se se njima mogu spremiti i posni specijaliteti. Ipak, ovaj put vam preporučujemo rolat sa šampinjonima kao pravi jesenji specijalitet sa pečurkama.

06-06-2015

|

16:59

Bilo kao deo predjela, sosa ili u glavnom obroku, pečurke su ukusno i hranljivo povrće. Mogu biti i dobra zamena za meso, tako da se se njima mogu spremiti i posni specijaliteti. Ipak, ovaj put vam preporučujemo rolat sa šampinjonima kao pravi jesenji specijalitet sa pečurkama.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 21.10.2013. - 15:03:00

Rolat sa pečurkama
Foto:(teambuy)

Sastojci:
400 g mešanog, mlevenog mesa,
15 šampinjona,
16 tankih šnita slanine,
2 parčeta hleba potopljena u 1 dl mleka, jaje,
100 g struganog parmezana,
2 čena belog luka,
2 kašike mešavine seckane majčine dušice, ruzmarina i žalfije,
2 kašike brašna,
1 dl suvog belog vina,
2 dl povrtnog bujona iz kocke,
4 kašike maslinovog ulja,
so i biber

Priprema:
Šampinjone očistite, četiri stavite sa strane a ostale usitnite. Na dve kašike vrelog ulja propržite beli luk, dodajte šampinjone, pržite pet, šest minuta, pa posolite, pobiberite i dodajte mešavinu začinskog bilja. U posebnoj posudi pomešajte mleveno meso, dobro oceđen hleb, jaje i parmezan. Dodajte oceđene dinstane pečurke, posolite, pobiberite i sve sjedinite prstima. Dobijenu smesu raširite na list papira za pečenje da dobijete pravougaonik. U sredinu rasporedite sačuvane cele šampinjone i uz pomoć lista papira za pečenje formirajte rolat od mesa. Uvaljajte ga u brašno, pržite na dve kašike vrelog ulja da porumeni sa svih strana, prelijte vinom, sačekajte da alkohol ispari, smanjite temperaturu i kuvajte 45 minuta, prelivajući, s vremena na vreme, ključalim povrtnim bujonom koji ste ranije pripremili. Pečeno meso ocedite, ohladite, prebacite na veći list papira za pečenje i prekrijte šnitama slanine, umotajte u papir, uvežite kanapom i ostavite da stoji u frižideru. Dvadesetak minuta pre služenja rolat pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Za to vreme zagrejte sok u kojem se meso pržilo, dodajte dve-tri kašike vode i brašno i kuvajte da dobijete gust sos. Pečeni rolat secite na šnite, debljine 2 cm, prelijte sosom i služite.