Rešite se neugodnih mirisa sa daske za sečenje – lako i brzo!

Pre nego što odlučite da bacite dasku za sečenje zbog neprijatnog mirisa belog luka ili neke druge namirnice, pokušajte da ga uklonite pomoću sode bikarbone i sirćeta.

04-12-2024

|

10:54

|

Autor / Izvor: Naxi media


Plastika, staklo i slični materijali daleko su lakši za čišćenje od drvenih dasaka, a pritom retko apsorbuju mirise. Ipak, većina nas koristi drvene daske za sečenje, koje su estetski privlačnije, ali često manje praktične od, na primer, plastičnih.


Ovo je naročito očigledno nakon što na drvenoj podlozi iseckate beli luk. Međutim, neprijatan miris koji ostane može da se ukloni jednostavnim metodama.


Mnogi smatraju da je dovoljno samo oprati dasku pod vrućom vodom odmah nakon seckanja belog luka. Nažalost, drvene daske s vremenom upijaju miris, pa to često nije dovoljno. Ako želite da vaša daska bude potpuno čista i bez mirisa, pospite je sodom bikarbonom i operite je u rastvoru koji sadrži jednake delove sirćeta i vruće vode.


Ukoliko je daska starija i već duže vreme ima neprijatne mirise, ostavite je da odstoji neko vreme u rastvoru, a zatim je temeljno isperite i osušite.