Recept za turšiju

Za jednostavno pripremanje zimnice i turšije koristite ovaj recept bez konzervansa.

05-06-2015

|

09:16

Za jednostavno pripremanje zimnice i turšije koristite ovaj recept bez konzervansa.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:30.9.2013. - 14:25:00

Recept za turšiju
(Foto:thelunacafe)

Sastojci:
- 2 kg paradajza
- 2 kg paprike
- 2 kg karfiola
- 2 kg šargarepe
- 2 kg krastavca
Za presol potrebno je:
- malo više nego po ukusu soli
- koliko stane u punoj posudi s povrćem

Priprema: Sve povrće oprati. Papriku nožem malo iseći pri samom vrhu. Paradajz izbosti viljuškom na 2-3 mesta. Krajeve krastavca iseći. Karfiol podeliti na krupnije cvetiće. Šargarepu oljuštiti i krajeve malo iseći. U posudu staviti veću najlon vreću, tako da krajevi malo izlaze is posude. Poređati redom jedan red krastavca, šargarepe, paprike, paradajza i karfiola. Ponoviti ređanjem dok ne potrošite sve povrće. Posudu napuniti vodom. Vodu prosuti u drugu posudu i dodati morsku so tako da presol bude malo slaniji nego po ukusu. Dobro pomešati da se sol istopi. Nije neophodno da se presol kuva. Presol prosuti u posudu napunjenu povrćem. Prilikom ukiseljenja povrće će primiti višak soli od presola. Prvo povezati kesu pa onda poklopiti posudu poklopcem. Odložiti u hladnom da se ukiseli.