Recept za sočne tulumbe

Savršene su za posebne prilike, slave ili kada želite da obradujete goste nečim slatkim i neodoljivim. Iako priprema može delovati zahtevno, uz ovaj recept, uspeh je zagarantovan!

24-04-2025

|

14:15

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:

Za testo:
 

500 ml vode

1 kašika šećera

2 šoljice ulja

Prstohvat soli

300 g brašna

4 jaja

1 kesica praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera


Za šerbet:
 

600 ml vode

500 g šećera

1 kesica vanilin šećera

1 limun


Priprema:
 

U šerpu sipajte vodu, šećer i ulje, pa stavite na šporet da proključa. Kada provri, sklonite sa ringle i odmah umešajte brašno, stalno mešajući dok se ne dobije ujednačena masa bez grudvica. Potom vratite šerpu na ringlu i nastavite da mešate još nekoliko minuta, dok se smesa dodatno ne sjedini i zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.


U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući mikserom nakon svakog dodavanja. Kada se masa lepo sjedini, dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer, pa sve još jednom dobro izmiksajte.


Tako pripremljeno testo stavite u špric za tulumbe (ili poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom), i oblikujte tulumbe direktno na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, bez otvaranja rerne tokom pečenja, kako bi lepo narasle i zadržale oblik.


Dok se tulumbe peku, pripremite šerbet. U šerpu sipajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa stavite da provri. Kuvajte oko 5 minuta, zatim dodajte kolutove prethodno opranog limuna i ostavite da se šerbet potpuno ohladi.


Kada su tulumbe pečene i dok su još vruće, potapajte ih na nekoliko sekundi u hladan šerbet, a zatim ih ređajte na poslužavnik da se upiju i ohlade.

PRIJATNO!