Recept za Makarone
Makaronsi (fr. macarons) su jedna od najpoznatijih francuskih poslastica koja se sastoji od dva glatka i obla keksića između kojih se nalazi ukusan krem. Dužina recepta će vas na prvi pogled možda uplašiti, ali ukoliko se pridržavate svakog koraka, dobićete željenu poslasticu veoma jednostavno.
03-06-2015
|12:54
Makaroni (fr. macarons) su jedna od najpoznatijih francuskih poslastica koja se sastoji od dva glatka i obla keksića između kojih se nalazi ukusan krem. Dužina recepta će vas na prvi pogled možda uplašiti, ali ukoliko se pridržavate svakog koraka, dobićete željenu poslasticu veoma jednostavno.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:5.12.2013. - 13:55:00
(Foto:shemagazine)
- 2 belanca (oko 70 g)
- 80 g što sitnije mlevenih badema
- 120 g šećera u prahu
- 50 g sitnog kristal šećera
- prehrambena boja po želji ili malo kakaa
- Ganache od bele čokolade s limunom i narandžom
- 100 g bele čokolade
- 30 ml slatke pavlake
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 kašičica sitno narendane korice limuna i narandže
Piprema: Belanca neka budu stara 2-5 dana (znači odvojeni od žumanaca 2-5 dana unapred). Izvadite ih iz frižidera najmanje 2-3 sata pre nego što krenete s pripremom (neki kažu i 24 sata ranije). Bademe (blanširane) ili dvaput sameljite na ručnoj mašinici za mlevenje da dobijete fini prah, ili ih sameljite u multipraktiku zajedno sa šećerom u prahu. Prosejte zajedno mlevene bademe i šećer u prahu i odstranite krupnije mrvice koje su eventualno ostale. Električnim mikserom mutite belanca. Kad smesa počne da peni dodajite kristal šećer u tri navrata, ne sav odednom, i mutite dalje dok sneg nije čvrst i sjajan, ali nemojte mutiti predugo jer će inače macaronsi biti suvi. Rukom, uz pomoć mekane (silikonske) špatule umešajte u umućena belanca smesu badema i šećera u prahu, mešajte kao da smesu preklapate. Ovaj korak je važan, jer ako ne mešate dovoljno, smesa će ostati prečvrsta, ako mešate previše, bit će preretka. Znaćete da ste dostigli pravu gustinu kad podignete špatulu, a smesa s nje pada u gustom mlazu. Boju po želji najbolje je dodati odmah u belanca dok ih mutite. Dozirajte boju po želji koliko želite da je intenzivna.
Premestite smesu u poslastičarsku vrećicu s okruglim otvorom promera 2 cm i istisnite komade promera otprilike 2,5 - 3 cm na pleh obložen papirom za pečenje ili još bolje silikonskom podlogom. Ostavite dosta razmaka jer se smesa malo raširi. Ostavite ih da se suše na vazduhu 30-60 minuta. Zagrejte rernu na 150C i pecite macarons oko 13 - 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi trebao da se formira onaj karakteristični prsten. Izvadite pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macarons na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade pre nego ćete ih skidati s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja. Napunite ih pripremljenim punjenjem po želji, ganache (od bijele ili tamne čokolade), karamel, lemon curd ili sl. - spojite po dva keksa s malo krema, ali nemojte pritiskati, i ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati pre posluživanja. Macarons su bolji nakon što odstoje. Prije posluživanja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.
Ganache s limunom i narančom: Zagrejte slatku pavlaku do vrenja. Dodajte naseckanu belu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne izjednači. Dodajte sok limuna i narendanu koricu limuna i narandže. Ostavite da se ohladi dok se ne zgusne dovoljno da se može mazati na macarons.