Punjene paprike

Jelo za sve prilike i godišnja doba punjene paprike su jedno od tih klasičnih, svima znanih jela, a evo jednog od mnogobrojnih načina pripreme.

03-06-2015

|

12:28

Jelo za sve prilike i godišnja doba punjene paprike su jedno od tih klasičnih, svima znanih jela, a evo jednog od mnogobrojnih načina pripreme.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:25.6.2014. - 13:15:00

Punjene paprike

(Foto:Fotokris/Bigstockphoto)

Sastojci:
- 12 kom svežih paprika babura     
- 500 gr mlevenog mesa
- 50 gr dimljene slanine
- 1 veća glavica crnog luka     
- 1 – 2 čena belog luka     
- 2 kom šargarepe
- 50 gr celera
- 150 gr pirinča     
- 1 kašičica soli     
- 1 kašičica mlevenog bibera     
- 1 kašičica suvog biljnog začina     
- 1 kasičica aleve paprike     
- 0,5 dl ulja     
- prstohvat peršuna     
- 2 kašike brašna     
- 1 dl kuvanog paradajza     
- 2 kašike šećera     

Priprema: Paprike oprati i izvaditi im seme sa peteljkom. Pirinač očistiti i oprati u nekoliko voda, mešajući da se ispere skrob i voda bude bistra. Na ulju propržiti sitno naseckanu dimljenu slaninu, pa staklasto proprziti sitno iseckan crni luk, istisnut iz prese beli luk, dodati narendanu šargarepu i celer, pa dinstati jos 5 minuta. Dodati mleveno meso, izjednačiti masu i pržiti, dodavši so i biber. Pri kraju prženja (oko 7-8 minuta) dodati suvi začin, alevu papriku i oceđen pirinač. Isključiti plotnu i na još toploj malo propržiti, mešajući da se pirinač ne zalepi na dno šerpe. Kad se masa prohladi, puniti izdubljene paprike, ali ne puniti do vrha, jer ce pirinač kuvanjem nabubriti. Otvore paprika zatvoriti komadom svežeg paradajza, a mogu se zatvoriti i komadima sveže paprike (može i kolutovima krompira). Paprike ređati uspravno u odgovarajucu šerpu, tako da sav prostor bude popunjen, da se paprike ne prevrnu pri kuvanju. Ukoliko je ostalo prostora, a nema više paprika, šupljine se mogu popuniti očisćenim krompirom. Naliti vodom paprike u šerpi i staviti da se kuvaju oko 20 minuta. Pri kraju kuvanja pripremiti paradajz sos za paprike: zagrejati malo ulja, pa na njemu propržiti brašno, mešajući da ne izgori. Nalivati postepeno kuvanim paradajzom i doliti malo vode, da se dobije redak sos, a zatim i prstohvat seckanog peršuna. Začiniti šolju, suvim začinom, biberom i dodati šećer, da se dobije slatko-kiseli sos. Sosom preliti paprike, pustiti da malo krčka, oko 5 minuta i staviti u rernu da se zapeku 15 minuta na 180C.