Punč od šumskog voća

Jedan od omiljenih napitaka je i punč. To je mešavina alkoholnih i bezalkoholnih pića, šećera i voća. Obično se služi u velikim porcelanskim činijama, a sipa se u šolje pomoću male kutlače.

03-06-2015

|

12:28

Jedan od omiljenih napitaka je i punč. To je mešavina alkoholnih i bezalkoholnih pića, šećera i voća. Obično se služi u velikim porcelanskim činijama, a sipa se u šolje pomoću male kutlače.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:15.1.2014. - 13:25:00

Punč od šumskog voća
(Foto:apronstringsblog)

Sastojci:
- 40g šećera
- 150 ml vode
- 1 kesica crnog čaja
- 1 narandža (sok)
- 90 ml ruma (58 %)
- 1/2 štangle cimeta
- 2-3 karanfilića
- 600 ml crnog vina
- šumsko voće

Priprema: Kesicu čaja preliti sa provrelom vodom, poklopiti i 15 min. ostaviti da stoji. Šećer karamelizovati, dodati čaj, sok od jedne narandže i vino. Dodati i rum (promešati) kao i cimet i karanfilić. Sve dobro promešati i kuvati do tačke ključanja. Vrućoj tečnosti dodati šumsko voće, poklopiti sud i ostaviti 5 min. da stoji, a zatim služiti.
Cimet i karanfilić staviti u zatvorenu cediljku za čaj ili zavezati u čistu gazu i staviti u tečnost - punč da stoji. Temperatura na kojoj se kuva - zagreva je maksimalna, a zatim ako (postoji veća količina) se smanji na 60°.