-
Poslednjih 5 pesama
- Djordje Balašević - Ja luzer
- Kemal Monteno - Napiši jednu ljubavnu
- Željko Joksimović - Balada
- Željko Bebek - Veceras si lijepa
- Galija - Na tvojim usnama
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Musaka sa pire krompirom
Musaka je mnogima od nas jedno od omiljenijih jela. Ako volite sočniju varijantu musake, pripremite je sa pire krompirom. Po želji, na kraju možete je posuti starim sirom ili trapistom za dodatni šmek.
Starinski kolač sa šljivama
Mirisan, mekan i jednostavan, ovaj kolač sa šljivama savršen je za popodnevnu kafu, posebno kada padaju kiše i jedva čekamo da se opustimo u svojoj kući, pročitamo nešto ili pogledamo omiljenu seriju...
-
Zdravlje
Nova istraživanja: Kako maslinovo ulje štiti mozak?
Veliko istraživanje, predstavljeno na sastanku Američkog društva za ishranu u Bostonu, otkrilo je da su učesnici koji su konzumirali više od pola kašike maslinovog ulja dnevno smanjili rizik od smrti usled demencije za 28 procenata u poređenju sa onima koji nikada ili retko koriste maslinovo ulje.
Pet svakodnevnih navika u kuhinji koje vas nesvesno udaljavaju od zdrave ishrane
Male promene u načinu pripreme hrane mogu značajno poboljšati nutritivnu vrednost vaših obroka.
-
-
Putovanja
Dvadeset najsrećnijih gradova na svetu u 2025. prema mišljenju lokalnog stanovništva
Novinari magazina Time Out pitali su više od 18.000 stanovnika gradova koliko ih njihov grad čini srećnim, a evo šta su oni odgovorili.
Mala baltička zemlja nadmašila Portugal i Grčku po gostoprimstvu
Kada planirate svoje sledeće evropsko putovanje, šta vam prvo pada na pamet? Spektakularne obale, povoljna i ukusna hrana, ulice sa kaldrmom prepune galerija i vinskih barova? Sve su to odlični razlozi za put, ali ima nešto još lepše, osećaj dobrodošlice. Jer, budimo iskreni, ništa ne može da se meri s onim trenutkom kad zalutate u usku uličicu, uđete u mali bar i završite večer u razgovoru s meštanima do zatvaranja.
-
Preporučujemo
Koliko dugo mleko zaista može da traje? Evo pravog odgovora
Vreme je da jednom zauvek razrešimo dilemu: koliko dugo mleko zaista može da stoji? Neki tvrde da je bezbedno i nekoliko dana nakon isteka roka, dok drugi smatraju da ga treba baciti čim ga otvorite. Pa, gde je istina?
Kako sprečiti kondenzaciju na prozorima i pojavu buđi uz pomoć sode bikarbone?
Dolaskom hladnijih dana, mnogi primete kapljice vode koje se nakupljaju na prozorima klasičan znak kondenzacije. Ovaj problem najčešće se javlja od kraja septembra do aprila, kada je razlika između spoljne i unutrašnje temperature najveća, a vazduh u zatvorenom prostoru previše vlažan.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 125.02 125.91 126.79 USD 100.36 101.07 101.77
-
Psiholog otkriva zašto ljudi vole da osećaju strah
Ekstremni sportovi, horor filmovi i uklete kuće... Sve su to stvari koje nas plaše, ali ujedno i privlače.
06-12-2023 | 11:47 | Autor/Izvor: Naxi media, The Sun
Foto: Bigstock, E-Furor Production
Srce nam kuca, dlanovi nam se znoje, mišići su nam napeti, stomak nam se grči i koža nas pecka, a ipak iz nekog razloga uživamo u tome.
Neke od najdugovječnijih TV emisija govore o zastrašujućim serijskim ubicama, a milioni ljudi hrle u tematske parkove da bi bili bačeni naglavačke.
Zašto volimo da osećamo strah? Prema psihologu Malcolmu Schofieldu, sve se svodi na evoluciju, biologiju i društvo, prenosi The Sun.Naime, naš biološki odgovor na osećaj straha, poznat kao borba, instinktivno se razvijao hiljadama godina sa ciljem da nas pripremi za situacije opasne po život. Istorijski gledano , danas su pretnje mnogo manje, ali naš biološki odgovor i dalje postoji. Postoji i argument da nas je pop kultura uslovila da mislimo da moramo da se suočimo sa opasnošću da bismo izgledali jaki.
Tu je i nalet adrenalina koji doživljavamo kada smo uspaničeni, što može izazvati veliku zavisnost. Ove stvari zajedno značile su da suočavanje sa strahom i odlazak sa događaja nepovređeni donose nama i našim umovima veliko zadovoljstvo - barem za neke od nas.
Gledajući horor film ili ulaskom u kuću za koju verujemo da je ukleta, mi dodirujemo duboko ukorenjene ljudske instinkte i prevazilazimo strahove.
Ovo kasnije podstiče mozak da oslobodi osećanja dobre volje kao način da nas nagradi za preživljavanje. Međutim, previše uživanje u opasnosti, posebno kada je stvarna, može ukazivati na psihopatiju i ekstremno rizično ponašanje.Zašto uživamo u strahu
Dr. Schofield, koji se specijalizovao za paranormalna verovanja, verska uverenja i duhovnost, rekao je da postoji nekoliko razloga, ali sve zavisi od toga koliko je „stvarna“ situacija u smislu našeg nivoa uživanja."Gledanje horor filma je zastrašujuće, ali niste u opasnosti. Ako se bavite ekstremnim sportom, poput skakanja padobranom, postoji veća opasnost, ali opet, ako je sve bezbedno, velike su šanse da ćete biti dobro. Međutim, u nepredvidivoj, opasnoj situaciji koja dolazi niotkuda, strah koji doživljavate je manje poželjan", rekao je on.
Ona je trostruka – evoluciona, biološka i društvena, smatra stručnjak.
„Iz evolucione perspektive, mi smo teško osposobljeni da tražimo strah jer smo evoluirali da ga osećamo. Naši preci koji nisu osećali strah imali su veću verovatnoću da ih tigrovi pojedu i da ne prenesu svoje gene dalje. Druga teorija je biološka i taj strah nam daje adrenalin. što može da izazove zavisnost. Teorija koja se više zasniva na društvu je da nas mediji i naše porodice podržavaju da mislimo da je suočavanje sa strahom znak snage", dodaje on.
Ako strah nije stvaran, bavljenje njime nam daje element kontrole, a to može nadoknaditi nedostatak kontrole koji imamo u sopstvenim životima. -
Pročitajte i...
Kada su izmišljene rođendanske proslave?
Iako mnogi istraživači pretpostavljaju da proslave rođendana potiču još iz vremena drevnih Egipćana, najraniji pisani dokazi o rođendanskim zabavama pokazuju da su ove godišnje proslave znatno starije.
Ljudi koji su naučili da prihvate sebe obično neguju ovih sedam navika
Sreća nikada nije slučajnost i ne dešava se tek tako. Često čujemo kako treba da „izaberemo sreću“, pa sebi govorimo: „Samo želim da se osećam bolje“ ili „Želim da budem srećna“. U suštini, sve te misli vode ka istom cilju, a to je unutrašnji mir. A ključ do tog osećaja je, zapravo, samo-prihvatanje.
Kako pretrage na Google-u mogu da ograniče vašu kreativnost?
Kada je reč o kreativnosti – naročito tokom osmišljavanja novih i neobičnih načina korišćenja svakodnevnih predmeta, mnogi instinktivno posežu za Google-om. Brzo je, lako i deluje korisno. Ipak, nova studija pokazuje da ova navika može zapravo kočiti kreativnost u grupnom radu.
Zašto kosa sedi? Otkrića koja menjaju pogled na starenje
Seda kosa često je prvi znak starenja koji primetimo i to pre nego što telo zapravo pokazuje veće promene.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: