Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Gibonni - Posoljeni Zrak

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Prva naučna žurka: Počinje zagrevanje za 14. Noć istraživača!

  Promotivni program u Beogradu počinje već u subotu, 16. septembra u 12 sati u MTS dvorani, gde će saradnici sa Fakulteta za fizičku hemiju prirediti pravu naučnu žurku.
  14-09-2023 | 14:40 | Autor/Izvor: Naxi media, Noć istraživača promo

  Foto: Bigstock, Yulia Petrova

   


  Učenici OŠ „Jovan Popović” pozivaju na naučno druženje 22. septembra na kome će vam pokazati šta je pH i kako se određuje, ali i druge zanimljive eksperimente.

  U nedelju, 24. septembra od 17 do 20 sati u Tržnom centru BIG saznaćete šta se desi kad astronom, matematičar i fizičar odluče da naprave trajni zapis, da li se gvožđem mogu izrađivati fotografije i kako sunce stvara umetnost na platnu ili papiru. Obavezno ponesite komad bele tkanine da njome povežete
  nauku i umetnost.

  Naučni klubovi širom Srbije spremili su takođe atraktivne sadržaje u Nedelji istraživača koja počinje 25. septembra i traje cele sedmice, zaključno sa velikom završnicom u Noći istraživača.


  Iz Muzeja Terra u Kikindi pozivaju na uzbudljiu istraživačku avanturu gde ćete morati da pronađete 15 skulptura i na svakoj QR kod koji će vam otključati nova saznanja.

  Naučnici iz Kruševca će, kroz komunikaciju na maternjem i stranom jeziku, te izražavanje kroz likovno stvaralaštvo, pokret i ples, slaviti učenje i jačati matematičke i naučne sposobnosti posetilaca.

  Kragujevac će kroz set interaktivnih radionica probuditi maštu učenika i njihovo interesovanje za nauku, te odgovoriti na pitanja šta povezuje nauku i umetnost, šta radi istraživač i da li je nauka rezervisana samo za naučnike.

  Istraživači u Leskovcu će otkrivati tajne galaksija i oprobati se u slikanju laserom, istraživanju boja i stvaranju umetničkih dela pomoću mehurića i kockica leda.

  Interaktivna radionica o konzervaciji umetničkih dela, naučno-umetnička šetnja „u cipelama” Stevana Sremca i prezentacija o ljudima obdarenim višestrukim talentima poput Samjuela Morzea, Beatriks Poter, Hedi Lamar, Aleksandra Borodina ili Vladimira Nabokova samo su deo bogatog programa u Nišu.

  Zaječarci su mislili na najmlađe, pa će grupa gimnazijalaca posetiti predškolce u PU „Đulići” i demonstrirati im razne eksperimente sa konfetama, balonima i magnetima, a u Montesori školi klincima će predstaviti priču o vodi i čulima, stvarajući, tako, novu generaciju istraživača. Oni stariji moći će da se prijave za super uzbudljivu potragu za blagom po celom gradu.

  U Ranovcu će biti održana radionica na temu (zlo)upotrebe fotografija na internetu, predstavljena metoda kojom pingvini premazuju perje da bi bilo otporno na vodu, otkrivene prednosti i mane Gugl prevodioca i organizovana izložba mekušaca sa morskog dna.


  Kako hemija pomaže u čišćenju umetničkih slika i koja je tajna u oku Mona Lize saznaće posetioci u Novom Sadu, dok će Šapčani moći da prave unikatne slike pomoću ebru tehnike slikanja na vodi i vrate se u vremena drevnih civilizacija.


  Evropska noć istraživača biće održana 29. i 30. septembra između 16 i 22 sata u Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Trsteniku, Nišu, Leskovcu, Ranovcu, Rekovcu, Zaječaru, Negotinu, Novom Sadu, Šapcu, Kikindi, Kruševcu, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Paraćinu, Jagodini, Svilajncu, Despotovcu, Pirotu, Inđiji i Ćupriji. U isto vreme održaće se širom Starog kontinenta.


  Ova manifestacija, organizovana se uz podršku Evropske unije sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, u Srbiji se realizuje kroz dva projekta: ReFocus Art i SciencesCool. Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move - from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.
  Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ - Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.


  Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: