Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Oliver Dragojević - Cesarica

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Proglašeni pobednici 4. Somborskog filmskog festivala

  Četiri letnje somborske večeri bile su ispunjene izvanrednim, uzbudljivim filmskim pričama po izboru selektora Dejana Dabića. Pod sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka”, u okviru Četvrtog Somborskog filmskog festivala gledaoci su imali priliku da vide šesnaest filmova, raspoređenih u četiri programske celine.
  18-07-2022 | 11:49 | Autor/Izvor: Naxi media- Somborski Festival PR

  Foto: Bigstock-shutter2u

   

  U Glavnoj takmičarskoj selekciji, bilo je pet ostvarenja, a u Selekciji filmova mladih autora tri značajna i vredna filma. Zahvaljujući ambasadi Austrije i Austrijskom kulturnom forumu, posetioci su stekli dobar uvid u austrijski kratkometražni film, gledajući pet ostvarenja iz ove kategorije.

  Prikazana su i dva filma u selekciji Kad bi Sombor bio Holivud čiji koncept asocira na težnju zanesenjaka Somborca Ernesta Bošnjaka da u gradu na severu Bačke stvori centar u kome će se proizvoditi i prikazivati filmovi.

  Ovom filmskom manifestacijom, Somborci su dokazali da imaju jasnu želju da ostvare Bošnjakov san.

  Ogromnu, nesebičnu podršku realizaciji 4. Somborskog filmskog festivala pružio je i predsednik Skupštine Grada Sombora Zoran Rus.
  Gospodinu Zoranu Rusu, dodeljena je nagrada Specijalni “BOER”. Priznanje za izuzetan doprinos razvoju Somborskog filmskog Festivala mu je uručila direktorka festivala Vesna Šašić.


  Nagrade 4. Somborskog filmskog festivala

  Nagrada “Boer” za najbolji film u Selekciji filmova mladih autora filmu “Heroji”.

  Žiri Selekcije filmova mladih autora radio je u sastavu: glumica Nina Grahovac, producentkinja Jovana Đurić i reditelj Vanja Hovan.
  Predsednica Žirija, glumica Nina Grahovac, saopštila je odluku i uručila priznanje:

  “Nakon odgledanih filmova, žiri selekcije mladih autora 4. Somborskog filmskog festivala jednoglasno je doneo odluku da nagradu dodeli filmu HEROJI, reditelja Gorana Nikolića. Za hrabrost autora u izboru teme i za inovativan pristup temi koja do sada na ovaj način nije obrađivana u domaćoj kinematografiji. Zatim za besprekorni vizuelni identitet i osobenu estetiku autora kojom uspeva da poveže aspekte autorskog i komercijalnog filma., kao i za rad sa glumcima čiji je rezultat sjajan glumački izraz Mladena Sovilja i Todora Jovanovića, ali i za emociju koju je kroz saradnju sa celokupnom filmskom ekipom uspeo da stvori i da prenese na publiku”.

  Nagradu “Boer” za najbolji film u Selekciji filmova mladih autora u ime ekipe filma “HEROJI” preuzeo je reditelj filma Goran Nikolić.

  Nagrada za najbolji film ostvarenju "Mrak", reditelja Dušana Milića.

  O dobitnicima nagrade u Glavnom takmičarskom programu odlučivao je žiri u sastavu: reditelj Milutin Petrović, glumica Sonja Kolačarić i glumac Radomir Nikolić.

  Predsednik Žirija Milutin Petrović saopštio je odluku i pozvao članove Žirija da dodele nagrade.


  “Svetlo u tami, to je jedan od najlepših poetskih opisa naše umetnosti. Svetlo u tami je i moguć opis tog sna Ernesta Bošnjaka, sna svih nas koji se bavimo ovim poslom. Za najbolji film ovog festivala, po mišljenju žirija, moglo bi se reći da se bavi temom koja je kao da je sakrivena od svetla ove stvarnosti koju živimo. Zbog toga bilo je potrebno veliko i iskreno nadahnuće da se pronađe gotovo zaumna stilska figura kojom je osvetljena jedna velika muka koja je u dubokoj tami ovoga sveta pa čak i domaće kinematografije. Ponosni smo da, ovde u Somboru, dodelimo nagradu za najbolji film, ostvarenju MRAK u režiji Dušana Milića.“, saopštio je žiri.

  Reditelj Dušan Milić je u ime autorskog i produkcijskog tima filma "Mrak" primio nagradu ERNEST za najbolji film Četvrtog Somborskog filsmkog festivala.

  Nagrada za najboljeg glumca Ibrahimu Komi za ulogu Strahinje u filmu "Strahinja Banović".

  “Na nekoliko jezika od kojih ni jedan nije njegov maternji, ali mnogo više čistim jezikom filmske glume, tom veštinom da kamera zabeleži najtananije istine o ljudskim osećanjima i mislima, ali tako da se nikakav trud oko toga ne primeti, tako nas je vodio kroz blato, zimu, i gadosti ovoga sveta. Ceo film noseći na svojm plećima, kako to i dolikuje nekom ko ima nadimak Strahinja, najbolji glumac Četvrtog filmskog festivala u Somboru je Ibrahim Koma”, obrazložio je žiri svoju odluku.

  Glumac Ibrahim Koma je trenutno u Republici Gani, ali je poslao video poruku, a nagradu “BOER” za najboljeg glumca je umesto njega primio producent filma Miroslav Mogorović.

  Nagrada za najbolju glumicu Danici Ćurčić za ulogu Vukice u filmu "Mrak".

  Neke „glumačke partiture“ nude zanosne melodije uronjene u bogate orkestracije. Takve uloge velikim glumcima omogućavaju da pokažu svu virtuoznost i veštinu koju poseduju. Neuporedivo je teže sa filmskim pričama u kojima su likovi pritisnuti jednim teškim stanjem, i sa samo nekoliko reči koju izgovore. Upravo takva je jedna Vukica, gotovo pola filma u potpunom mraku. Ali baš zbog toga, sa najvećim poštovanjem i dubokim naklonom kao najbolju glumicu proglašavamo Danicu Ćurčić”, čulo se obrazloženje žirija sa pozornice Somborskog filmskog festivala.

  Danica Ćurčić koja je trenutno u Danskoj poslala je video-pozdrav, a nagradu “BOER” za najbolju glumicu 4. Somborskog filmskog festivala za ulogu u filmu “Mrak” je umesto nje primio reditelj filma Dušan Milić.

  Puna gledališta tokom prethodna četiri dana festivala, pokazala su važnost ove filmske svetkovine za Grad Sombor.

  Fanfare su označile kraj ovogodišnjeg druženja, a u ime Direkcije prisutne je pozdravila direktorica Festivala Vesna Šašić i zahvalila im se na bezuslovnoj podršci.

  Na kraju Četvrtog somborskog filmskog festivala, u čast nagrađenih i posetilaca, usledio je “Filmski kabare – koncert filmske muzike” tokom kojeg su nastupile zvezde naše glumačke i muzičke scene: Mina Lazarević, Ivana Knežević i Žarko Stepanov.

   

 • Pročitajte i...
  Sutra počinje 6. Dunav Film Fest: Filmovi u trci za nagradu Dunavska lađa Sutra počinje 6. Dunav Film Fest: Filmovi u trci za nagradu Dunavska lađa

  Projekcijom filma Momak i devojke reditelja Ivice Vidanovića sutra u Smederevu počinje šesto izdanje Dunav Film Festa i trajaće do nedelje, 27. avgusta.

  Objavljena zvanična selekcija filmova predstojećeg Kanskog festivala Objavljena zvanična selekcija filmova predstojećeg festivala u Kanu

  Danas je u Parizu objavljena zvanična selekcija filmova prestižnog Kanskog filmskog festivala koji će se održati od 16. do 27. maja, a u okviru Glavnog programa festivala našlo se i jedanaest naslova koje je distributerska kuća MCF MegaCom Film otkupila za domaće tržište, kao i dugoiščekivani nastavak o Indijani Džons, koji će biti prikazan van konkurencije, saopštavaju iz MCF-a.

  Premijera filma „Da li ste videli ovu ženu?“ na Festivalu autorskog filma Premijera filma „Da li ste videli ovu ženu?“ na FAF-u

  Premijera filma Da li ste videli ovu ženu? autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića biće održana u subotu, 26. novembra u 19 časova u mts Dvorani u okviru takmičarskog programa 28. Festivala autorskog filma.

  Strahinja Banović u bioskopima širom Srbije Strahinja Banović u bioskopima širom Srbije

  Bioskopska distribucija nagrađivanog filma “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića u Srbiji počinje 13. oktobra u 20 časova, specijalnom projekcijom u Kulturnom centru Beograda. Ova projekcija biće upriličena uz prisustvo reditelja i autorske ekipe, i razgovor nakon filma. Karte su u pretprodaji na blagajni Kulturnog centra Beograda.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: