Prirodni sokovi kao zamena za dnevnu dozu voća

Savet doktora i nutricioniste da je neophodno da dnevno pojedemo najmanje 400 gr voća kako bismo ojačali imunitet, nekada nam predstavlja pravu "nemoguću misiju". Kako bismo makar savest zadovoljili, obično posežemo za čašom soka. Da li je to dobra odluka?

05-06-2015

|

18:04

Savet doktora i nutricioniste da je neophodno da dnevno pojedemo najmanje 400 gr voća kako bismo ojačali imunitet, nekada nam predstavlja pravu "nemoguću misiju". Kako bismo makar savest zadovoljili, obično posežemo za čašom soka. Da li je to dobra odluka?

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 20.8.2013. - 17:00:00

Prirodni sokovi kao zamena za dnevnu dozu voća
(Foto: sunimpex)

Ugljikohidrati iz prirodnog voćnog šećera u sokovima, koji se deklarišu kao 100 odsto voćni, garantuju organizmu energiju. U prilog tome ide i činjenica da su čak, kaloričniji sokovi koji ne sadrže šećer, zato što im se usled nedostatka vlakana i drugih važnih komponenata voća, povećava šećer.

Nutritivna vrednost sokova zavisi od nekoliko činilaca: od toga kako su pripremljeni, koliki je procenat voća, kao i činjenice jesu li im dodati vitamini ili neki konzervansi.

Prirodni sokovi kao zamena za dnevnu dozu voća
(Foto: meals-on-wheels)

Najčešći dodatak sokovima je vitamin C koji je važan za zaljeljivanje posekotina i modrica, prevenciju infekcija, a pomaže i pri absorpciji žlezda. Mnogim sokovima dodaje se kalijum kako bi izbalansirao nivo natrijuma pa ga mogu piti i osobe s povišenim krvnim pritiskom. 

U poslednje vreme sve su popularniji sokovi s dodatnim omega-3 masnim kiselinama ili mineralima kao što je kalcijum. Takvi sokovi su koristan dodatak u ishrani ljudi koji ne podnose laktozu.

Sokovi pomažu i u zaštiti od određenih bolesti. Dokazano je da brusnice povoljno deluju na zdravlje urinarnog trakta kod žena, a kako se sveže brusnice ne mogu baš lako nabaviti, sok od brusnica odlična je zamena.

Prirodni sokovi kao zamena za dnevnu dozu voća
(Foto: freshwell)

Sok od crvenog grejpa utiče na snižavanje lošeg holesterola u krvi, mada treba biti oprezan kada se pije s pojedinim lekovima. Neka istraživanja su pokazala da su pacijenti kojima lekovi za snižavanje holesterola više nisu pomogali, ishranom sastavljenom od svežeg voća i soka od crvenog grejpa, uspeli sniziti nivo holesterola i triglicerida. 

Na kraju dolazimo do zaključka - kad god možete jedite sveže voće, a kada želite popiti čašu soka, ili ga napravite sami od svežeg voća ili izaberite i kupite onaj na čijem pakovanju stoji oznaka 100% prirodan.

Uživanje će biti potpuno!