Prirodna rešenja za čišćenje zagorelog posuđa: Brzo i efikasno uz sastojke koje već imate

Zagorela šerpa posle kuvanja omiljenog jela? Ne brinite, umesto da posegnete za agresivnim hemikalijama ili da zamalo izribate dno posude do metala, probajte ove jednostavne i prirodne metode koje će vam pomoći da posuđe zablista kao novo.

28-07-2025

|

10:44

|

Autor / Izvor: Naxi media

1. Sirće i soda bikarbona - moćan duo za sjaj

Za ovu metodu biće vam potrebni:

2 šolje vode

3 kašike sirćeta

1 kašika sode bikarbone

U zagorelu šerpu sipajte vodu i dodajte sirće, pa stavite na ringlu da proključa. Kada voda provri, sklonite sa šporeta i pažljivo dodajte sodu bikarbonu – očekujte blagu reakciju penušanja. Ispraznite šerpu, a zatim je izribajte grubom stranom sunđera. Za tvrdokorne naslage, možete upotrebiti žicu i dodati još malo sode.

2. Prašak za pecivo kao tajno oružje

U drugoj varijanti, u šerpu sipajte vodu i dodajte malo praška za pecivo. Stavite na ringlu i sačekajte da provri. Topla voda s rastvorenim praškom omekšaće zagoreli sloj, koji ćete posle lako ukloniti bez mnogo truda.

Ako je šerpa ozbiljno zagorela, dodajte i nekoliko kapi deterdženta za sudove i istrljajte dno žicom i rezultat neće izostati.