Pribor za jelo određuje ukus hrane
Studija u Oksfordu je pokazala da boja, oblik i težina kašike, viljuške i noža ima uticaj na ukus hrane koju jedemo. Lepa dekoracija stola i odgovarajuće posuđe ne samo da prijaju oku i aktiviraju čula, već utiču i na ukus i aromu hrane i pića, tvrde naučnici.
05-06-2015
|14:44
Studija u Oksfordu je pokazala da boja, oblik i težina kašike, viljuške i noža ima uticaj na ukus hrane koju jedemo. Lepa dekoracija stola i odgovarajuće posuđe ne samo da prijaju oku i aktiviraju čula, već utiču i na ukus i aromu hrane i pića, tvrde naučnici.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:2.9.2013. - 13:15:00
(Foto:alarabiya)
Istraživanja su pokazala da pribor za jelo i sudovi utiču na ukus. Takođe, boje i oblici bitno utiču na naš doživljaj hrane i pića, pojačavaju određene ukuse i arome pa shodno tome obratite pažnju na ove detalje prilikom naredne kupovine posuđa.

(Foto:sciencefocus)
Na primer, sir deluje slanije ako ga jedemo pomoću noža i viljuške, a blaže kada ga jedemo samo viljuškom, dok je pavlaka najukusnija kada koristimo belu kašiku. Dokazano je, na primer, da je topla čokolada najukusnija ako se pije iz narandžaste šolje! Takođe, za sve što pijete, a treba da bude hladno birajte čaše hladnih boja, najbolje plave, jer ćete tako imati osećaj da je piće hladnije. Žuta, na primer, pojačava ukus limuna, pa ako volite kisela pića najbolje je da ih pijete iz žutih čaša. Raznobojna salata od povrća biće ukusnija ako ste je pojeli sa belog tanjira, dok će, na primer, griz ili sutlijaš biti mnogo lepši ako ih servirate u crvenim činijama. Stručnjaci iz ove oblasti tvrde da boja posuđa treba da se uklapa sa bojom hrane kako bi se postigao najbolji efekat i izvukao maksimum ukusa. Pomorandža će, na primer, biti najbolja ako je na plavoj tacni, dok će maline i jagode najlepši ukus imati ako ih jedete iz zelene činije. Stručnjaci smatraju da je to zato što mozak donosi zaključke o hrani pre nego što stavimo zalogaj u usta, pa nije isto ako je escajg od plastike, metala, drveta, crvene, zelene ili bele boje.
(Foto:homes)
Boje jako utiču na podsvest, pa ako ste gladni, a pokušavate da smršate, nije loše znati da vam najviše odgovara plavi tanjir. Ako pak želite da se ugojite, vaše posuđe treba da bude narandžasto kako bi se apetit pojačao. Takođe, stručnjaci tvrde da uvek treba jesti uz dovoljno svetla, bilo da je prirodno ili veštačko, jer to omogućava najbolju apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane. Ako imate problema sa varenjem, na vašem stolu uvek treba da bude cveća!
Osobe koje koriste zeleni escajg pravilnije se hrane, jer im organizam traži zeleno povrće. Oni koji imaju crvene detalje na escajgu ili na tanjiru, požele da jedu crvene namirnice, ali i meso, dok crna i tamnoplava boja negativno utiču na ukuse i smanjuju apetit.