Prebranac

Kreće sezona slava, a prebranac je jedno od neizostavnih jela.

04-06-2015

|

03:24

Kreće sezona slava, a prebranac je jedno od neizostavnih jela.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 30.10.2014. - 10:00:00

Prebranac
(Foto: Bigstockphoto/Robyn Mackenzi)

Sastojci:
 - 1/2 kilograma pasulja tetovca
 - 1/2 kilograma crnog luka
 - 1,5 dl ulja
 - 2 suve crvene paprike
 - 1 suva ljuta papričica
 - biber
 - lorber
  - aleva paprika
Priprema: Odabrati krupan pasulj: tetovac ili grčki pasulj. Kuvati ga sa lorberom, biberom u zrnu i suvim paprikama. Ocediti. Crni luk (količina se može povećati ili smanjiti u zavisnosti od željenog ukusa) iseći na fina rebarca i na tihoj vatri pustiti da se istopi na ulju. Paziti da previše ne požuti. Posuti ga alevom paprikom i odmah izmaći sa vatre.
U zemljani đuveč ređati red pasulja, red luka. Završiti pasuljem, paprike staviti odozgo, dodati biber, proveriti ukus, pa još dosoliti ako je potrebno. Doliti malo vode u kojoj se pasulj kuvao, otprilike 3/4 visine đuveča, odnosno pasulja. Zapeći u toploj rerni 30 minuta.