Prebranac
Kreće sezona slava, a prebranac je jedno od neizostavnih jela.
04-06-2015
|03:24
Kreće sezona slava, a prebranac je jedno od neizostavnih jela.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 30.10.2014. - 10:00:00
(Foto: Bigstockphoto/Robyn Mackenzi)
Sastojci:
- 1/2 kilograma pasulja tetovca
- 1/2 kilograma crnog luka
- 1,5 dl ulja
- 2 suve crvene paprike
- 1 suva ljuta papričica
- biber
- lorber
- aleva paprika
Priprema: Odabrati krupan pasulj: tetovac ili grčki pasulj. Kuvati ga sa lorberom, biberom u zrnu i suvim paprikama. Ocediti. Crni luk (količina se može povećati ili smanjiti u zavisnosti od željenog ukusa) iseći na fina rebarca i na tihoj vatri pustiti da se istopi na ulju. Paziti da previše ne požuti. Posuti ga alevom paprikom i odmah izmaći sa vatre.
U zemljani đuveč ređati red pasulja, red luka. Završiti pasuljem, paprike staviti odozgo, dodati biber, proveriti ukus, pa još dosoliti ako je potrebno. Doliti malo vode u kojoj se pasulj kuvao, otprilike 3/4 visine đuveča, odnosno pasulja. Zapeći u toploj rerni 30 minuta.