Prave domaće tulumbe

ulumbe, sa hrskavom koricom i sočnim, sladkim sirupom, savršen su desert za praznične trenutke. Bilo da ih jedete uz toplu čokoladu ili šoljicu čaja, one čine svaki dan slađim i poseb­nim.

25-12-2025

|

13:46

Sastojci:

Za testo:

500 ml vode

1 kašika šećera

2 šoljice ulja

Prstohvat soli

300 g brašna

4 jaja

1 kesica praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera


Za šerbet:

600 ml vode

500 g šećera

1 kesica vanilin šećera

1 limun

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, šećer i ulje, pa stavite na šporet da proključa. Kada provri, sklonite sa ringle i odmah umešajte brašno, stalno mešajući dok se ne dobije ujednačena masa bez grudvica. Potom vratite šerpu na ringlu i nastavite da mešate još nekoliko minuta, dok se smesa dodatno ne sjedini i zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.

U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući mikserom nakon svakog dodavanja. Kada se masa lepo sjedini, dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer, pa sve još jednom dobro izmiksajte.

Tako pripremljeno testo stavite u špric za tulumbe (ili poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom), i oblikujte tulumbe direktno na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, bez otvaranja rerne tokom pečenja, kako bi lepo narasle i zadržale oblik.

Dok se tulumbe peku, pripremite šerbet. U šerpu sipajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa stavite da provri. Kuvajte oko 5 minuta, zatim dodajte kolutove prethodno opranog limuna i ostavite da se šerbet potpuno ohladi.

Kada su tulumbe pečene i dok su još vruće, potapajte ih na nekoliko sekundi u hladan šerbet, a zatim ih ređajte na poslužavnik da se upiju i ohlade.

PRIJATNO!