Posna sarma od listova blitve i pirinča
Čak i ako ne postite, ovo je jelo je idealan izbor za današnji ručak.
04-06-2015
|12:43
Čak i ako ne postite, ovo je jelo je idealan izbor za današnji ručak.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 1.4.2014. - 12:47:00
(Foto:bigstock/snyfer)
Sastojci:
- 20 - 30 listova blitve (može i vinove loze)
- 200 g pirinča
- šargarepa (možete dodati i šečurke, tikvice, soju)
- 1 velika glavica crnog luka
- 1 veza svežeg peršuna i beli luk po ukusu
- 1 manja šolja ulja
- so, biber, aleva paprika, vegeta
- Voda
Priprema:
Listove blitve operite i prelijte vrelom vodom. Ostavite malo da odstoji. Sa listova odstranite korenast deo da bi list lakše savili. Listove izvadite i procedite, te stavite sa strane. U vodu u kojoj je bila blitva stavite 2 kašike začina od povrća i promešajte.
U šerpu sipajte ulje i zagrejte. Iseckajte crni luk i propržite malo na ulju. Dodajte pirinač i rendanu šargarepu i mešajte minut dva.
Dodajte kašičicu aleve paprike, biber i na samom kraju.
Sada sipajte vodu u kojoj ste držali blitvu i koju ste zasolili vegetom. Polako sipajte vodu u pirinač i mešajte da pirinač malo nabubri. Sipajte ne više od dve čaše.
Sklonite sa ringle i dodajte sitno seckan svež peršun, beli luk i origano, dobro promešajte i ostavite minut dva da se prohladi. Kreativni kuvari dodaju i kukuruz šećerac ili pečurke u pirinač, da bi dobili raznovrsnije ukuse posnih sarmi, ali to je sve ostavljeno na volju vama.
Uzmite listove blitve i počnite da ih filujete mešavinom pirinča i povrća, praveći posne sarme na taj način. Posne sarme ređajte u posudu za pečenje. Na kraju ih prelijte preostalom vodom, da voda dođe do ivice sarmi. Poklopiti posudu i staviti u rerni na 200 stepeni. Peći oko sat vremena.