Posna sarma
Kreće period slava, a sarma je jedno od nezaobilaznih jela na slavskoj trpezi. Oprobajte se u pravljenju posnih sarmi.
04-06-2015
|04:11
Kreće period slava, a sarma je jedno od nezaobilaznih jela na slavskoj trpezi. Oprobajte se u pravljenju posnih sarmi.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 31.10.2014. - 13:10:00
(Foto: Bigstockphoto/jabiru)
Sastojci:
- 500 grama pirinča
- 2 srednje glavice crnog luka
- 200 grama pečenog semena bundeve
- 2 srednje šargarepe
- listovi kiselog kupusa
- biber
- ulje
- 3-4 lista lovora
- aleva paprika
Priprema: Na ulju izdinstati sitno seckan crni luk. Dodati i narendanu (najsitnije) šargarepu. Kad je i šargarepa gotova, sipati 100 grama mlevenih semenki bundeve i 100 grama seckanih. Dodati i pirinač da se zacakli na ulju. Začiniti alevom paprikom, biberom i začinom. Treba biti obazriv sa začinom, zbog toga što je kiseli kupus slan.
U posudu u kojoj će se kuvati sarma na dno staviti ulje i 2-3 kašičice aleve paprike. Dno obložiti oštećenim liskama. Zatim uzimati očišćene listove kiselog kupusa, na svaku stavljati po jednu kašičicu fila i uvijati sarme. Posne sarme su lepše ako su manje, pa se zato, ako su listovi kiselog kupusa veliki, mogu i preseći.
Kada se uviju sarme, ređati ih u lonac u kome će se kuvati. Između stavljati lorber i pomalo aleve paprike. Poslednji red prekriti listovima kupusa. U posudu u kojoj je bio fil staviti šoljicu ulja i vode da zavri. Tako vrelim prelivom zaliti sarmu, lonac poklopiti i na tihoj vatri krčkati bar tri sata. Ovako pripremljena sarma lepa je i topla, a može da se služi i hladna.