Slušate: Dodir noći

Pesma: Bajaga - Vesela Pesma

Dodir noći
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Posetite Budimpeštu: Savršena destinacija za produženi vikend

  Budimpešta je udaljena samo 377 kilometara od Beograda, pa predstavlja idealnu destinaciju na kojoj možete da provedete vikend.
  12-02-2024 | 10:04 | Autor/Izvor: Naxi media

  Foto: Bigstock, Pilat666


  Glavni grad Mađarske, oduvek privlači posetioce svojom bogatom istorijom, impresivnom arhitekturom i živopisnom kulturnom scenom. 


  Vaša avantura u Budimpešti počinje šetnjom duž reke Dunav, gde ćete uživati u prelepom pogledu na panoramu grada. Mađarski parlament je izuzetna građevina koja dominira obalom Dunava i predstavlja istaknuti simbol Budimpešte, pa nikako ne bi trebalo da propustite da je obiđete. Osim što se često smatra jednom od najlepših administrativnih zgrada u Evropi, impresionira i svojom impozantnom veličinom. Naime, ovaj parlament je treći po veličini na svetu, a drugi u Evropi.

  Trg Heroja (Hősök tere) i Milenijumski spomenik (Millenniumi emlékmű) predstavljaju važno kulturno i istorijsko mesto u Budimpešti. Ovaj trg se nalazi na kraju bulevara Andrássy i često se smatra glavnim trgom grada, pa je nezamislivo da turistički obilazak Budimpešte ne uključi odlazak na ovaj trg. Trg Heroja je poznat po impresivnom Milenijumskom spomeniku, koji je podignut 1896. godine kako bi obeležio hiljadugodišnjicu dolaska Mađara u Panoniju.

  Milenijumski spomenik je monumentalna skulptura koja prikazuje različite značajne ličnosti iz mađarske istorije, kao i sedam vojvoda koji su predvodili Mađare tokom njihove migracije u Panoniju. Centralno mesto na spomeniku zauzima statua nadvojvode Arpad, vođe Mađara.


  Najznačajniji bulevar u Budimpešti, koji povezuje Elizabetin trg (Erzsébet tér) sa drugim delovima grada, jeste upravo bulevar Andrássy (Andrássy út). Bulevar Andrássy je jedna od najprestižnijih i najlepših ulica u Budimpešti. Ovaj bulevar se proteže od Elizabetinog trga, koji se nalazi blizu reke Dunav, pa sve do Varšavske terase (Városligeti fasor) na drugom kraju.


  Bulevar Andrássy je poznat po svojoj impresivnoj arhitekturi, širokim drvoredima, luksuznim prodavnicama, restoranima i muzejima, uključujući i Mađarsku državnu operu. Takođe, ovaj bulevar je deo svetske kulturne baštine, budući da se na njemu nalazi mnogo istorijskih zgrada i spomenika.

  Poseta Budimskom dvorcu (Buda Castle) je takođe nezaobilazna aktivnost prilikom boravka u Budimpešti. 

  Ovaj impozantni dvorac je bogat istorijom i kulturom, a svaki njegov kamen nosi priču. Dvorac se nalazi na Budimskom brdu, s pogledom na reku Dunav i Peštu, što čini posetu još atraktivnijom.


  Ribarska bašta (Fisherman's Bastion) je deo Budimskog dvorca i nudi predivan panoramski pogled na grad, uključujući i Budimsku i Peštansku stranu. Ova atrakcija je često omiljena među turistima zbog svoje arhitekture koja podseća na šešir viteza te zbog fantastičnog pogleda na Budimpeštu.

  Naravno dok ste u Budimpešti ne popustite priliku da uživate u mađarskim specijalitetima, kao što su gulaš (goulash) i paprikaš (pörkölt).Budimpešta obiluje restoranima koji nude ove ukusne jela, a mnogi od njih su smešteni u blizini Budimskog dvorca, što čini veče nakon obilaska još ugodnijim.

 • Pročitajte i...
  Hotel Neobičan hotel u Londonu: Ljudi plaćaju lošu uslugu, a osoblje ih vređa!

  Noćenje u hotelu Karen košta 220 evra, ali ovde osoblje nije ljubazno. Upravo suprotno, jer koncept u kome se gost vređa i dobija minimalnu uslugu funkcioniše savršeno.

  Bukurešt "Mali Pariz": Posetite Bukurešt ovog proleća

  Ne morate da putujete daleko da biste posetili mesto koje može da vas očara i da biste uživali u još jednoj avanturi koje putovanje donosi.

  Valeta Čarobna Malta: Pet stvari koje ne smete da propustite u Valeti

  Valeta je destinacija savršena za sve vrste putnika jer nudi iskustva koja su dinamična kao i njena kultura

  Island Lista "najspokojnijih destinacija" koje možete da posetite

  Britanska osiguravajuća kuća MoneySuperMarket formirala je listu najmirnijih gradova na svetu tako što je kreirala "indeks mira" za otkrivanje destinacija sa najviše i najmanje opuštajućih mesta.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: