Piletina sa šampinjonima u umaku od crnog vina
Evo predloga za neodoljiv ručak.
05-06-2015
|11:45
Evo predloga za neodoljiv ručak.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 15.7.2014. - 15:00:00
(Foto: bigstockphoto/joegough)
Sastojci:
- 1.5 kg piletine
- 300 g pavlake
- 1 sk masti
- 4 gl crni luk
- 0.5 kg šampinjona
- 1 kafena kašika soli
- 1 kafena kašika vegete
- 0.5 kafena kašika bibera
- 2 dl vode
- 5 dl crnog vina
- 1 supena kašika brašna
Priprema: Najpre celo pile dobro operite i isecite na komade. Piletinu posušite čistom kuhinjskom krpom, pa je posolite i pobiberite.U dublji tiganj staviti kašiku masti da se ugreje. Stavite piletinu u vruću mast i pecite dok piletina ne bude do pola pečena, pa dodajte sitno iseckan crni luk. Smanjite ringlu, poklopite tiganj u kome se peče piletina i dinstajte dok luk ne omekša, dolivajte po malo vode ako treba. Kad luk postane staklast dodajte šampinjone isečene na listiće, so, vegetu i biber po ukusu. Kratko dinstajte samo da šampinjoni puste vodu.Preručite piletinu sa lukom i šampinjonima u vatrostanu posudu, dolite malo vode i nastaviti peći u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni. Kad je piletina gotova izvadite je iz rerne i iscedite sav umak u kom se piletina pekla u šerpu.U sok od pečenja pileta dodajte 5 dl crnog vina i staviti da se umak kuva na ringli dok do pola ne uvri. Razmutiti kašiku brašna u malo vode i dodajte je u sos uz stalno mešanje. Kad se sos od vina zgusne dodajte pavlaku, dobro promešajte i spojite ga sa piletinom i šampinjonima sve sjedinite i piletinu sa šampinjonima u umaku od crnog vina servirajte toplu sa prilogom po želji.