Pet glavnih trendova zdrave ishrane za 2026. koje stručnjaci prognoziraju
Trendovi u zdravoj ishrani dolaze i prolaze. Zdrav desert koji smo obožavali 2018. godine danas nam možda više nije primamljiv – baš kao i helanke koje skupljaju prašinu u ormaru.
08-12-2025
|14:59
|Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple
Neki trendovi iz prethodne godine nastaviće da rastu - poput “sve s proteinima”... Takođe, sve veći otpor prema biljnim uljima navodi brendove da uvode više namirnica i grickalica napravljenih s avokadovim ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.
U nastavku su trendovi koji će, prema prognozama, obeležiti 2026. godinu
01 / 05 - Beauty Foods (Hrana za lepotu)
Na ovogodišnjem Food and Nutrition Conference and Expo u Nešvilu pojavili su se brojni proizvodi s oznakama “lepota iznutra”, što je odmah privuklo pažnju posetilaca, naročito onih 50+. Namirnice poput avokada, lososa, bobičastog voća, jaja i batata već godinama važe za hranu koja poboljšava izgled kože, ali 2026. godine ove oznake biće istaknute direktno na ambalaži.
Kolagen je protein koji daje strukturu našoj koži, kosi i kostima, a njegovi nivoi počinju da padaju posle tridesetih, tada se javljaju prve fine linije. Kolagen je već dugo u trendu, ali ono što je novo jeste sve veća ponuda rashlađenih proizvoda koji uz kolagen pružaju i benefite za creva i kosti.
Pošto su mnogi smanjili ili potpuno izbacili alkohol, pojavljuju se i novi proizvodi s resveratrolom - antioksidansom iz grožđa koji pruža iste koristi, ali bez alkohola.
Probajte trend: činija žitarica od celog zrna, prelivena kefir-om s kolagenom i svežim grožđem.
02 / 05 - Goveđi loj (Beef Tallow)
Ako je 2024. bila godina “plant-based” svega, 2026. donosi potpuni zaokret. Goveđi loj dobija veliki povratak. On se dobija polaganim topljenjem goveđeg sala procesom rendanja, nakon čega se procedi i koristi kao masnoća za prženje, pečenje, dinstanje, pa čak i pečenje kolača. Može trajati i godinu dana.
Da li je ovo zdravo? Iako niko ne očekuje da maslinovo ulje zamenimo lojom, sve više potrošača traži tradicionalne, jednostavne masnoće bez aditiva i alternative biljnim uljima poput suncokretovog ili uljane repice.
Probajte trend: otopite kašiku loja i prelijte kokice za bogat, slani ukus.
03 / 05 - Maksimiziranje unosa vlakana (Fiber Maxxing)
Ako ste ove godine bilo gde otvorili internet, znate da je tema proteina bila nezaobilazna. Ali 2026. titulu “hranljive zvezde godine” preuzima vlakno.
“Protein je godinama bio u centru pažnje, ali ove godine vidimo da vlakna preuzimaju primat. Fokus na zdravlje creva i metabolizam otvorio je vrata proizvodima bogatim vlaknima”, kaže Kolin Sapaer, osnivač Beast Health-a.
Probajte trend: iako postoje praškovi i pločice s vlaknima, najbolji izvor su voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke. Ciljajte na 25–35 g vlakana dnevno za zdravu probavu i prirodan osećaj sitosti.
04 / 05 - “Fancy Butter” (Gurmanski puter)
Trend malih luksuza raste, a puter je iznenađujući zvezdani proizvod. “Puter se vraća kao simbol povratka pravoj, jednostavnoj hrani, nostalgiji i domaćoj kuhinji”, kaže Dženet Helm, RDN, stručnjak za globalnu prehrambenu kulturu.
Prodaja putera raste, a 2026. doneće nove ukuse i formate: kultivisani (fermentisani) puter, kao i takozvani compound butters, puteri obogaćeni začinskim biljem, gljivama ili začinima koji u sekundi podižu svako jelo na viši nivo.
Probajte trend: skuvajte jednostavnu pastu i prelijte je škampima kratko proprženim na puteru sa dimljenom morskom solju.
05 / 05 - Kreatin
Kreatin su ranije uglavnom koristili bodibilderi, ali nova istraživanja otkrivaju mnogo širu primenu. Ovaj suplement, koji pomaže obnavljanje ATP-a (energije ćelija), poboljšava performanse u vežbama snage i kratkim, eksplozivnim pokretima.
Ali 2026. ga u fokus ne dovodi samo sport – već i benefiti za mozak i kožu. Kreatin može poboljšati radnu memoriju, kratkoročno pamćenje i smanjiti mentalni umor tokom dana.
Probajte trend: ako ne volite suplemente, kreatin možete unositi prirodno – kroz govedinu, ribu, svinjetinu, piletinu, mleko i sireve poput parmezana.