Pečeno pile na Oliverov način: Hrskavo i sočno

Pitate se kako da pečeno pile uvek bude savršeno pripremljeno? Pripremili smo za vas par saveta kulinarskog maga Džejmija Olivera majstora. Tajna se krije u samom načinu pripreme koji će učiniti sa meso bude hrskavo spolja, a sočno iznutra.

06-06-2015

|

13:25

Pitate se kako da pečeno pile uvek bude savršeno pripremljeno? Pripremili smo za vas par saveta kulinarskog maga Džejmija Olivera. Tajna se krije u samom načinu pripreme koji će učiniti sa meso bude hrskavo spolja, a sočno iznutra. 

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 6.1.2015. - 10:00:00

Pečeno pile na Oliverov način: Hrskavo i sočno
(Foto: Bigstockphoto/Subbotina Anna)

Pored pileta biće vam potrebni osnovni začini, ali i oni malo pikantniji.

Priprema: Dobro očistite pile, operite pod mlazom vode i posušite krpom ili ubrusima izvana i iznutra. Premažite ga maslinovim uljem ili puterom obliato. (Poželjno je da pile odstoji na sobnoj temperaturi pre pečenja 30 minuta). Zavrnite krilca i povežite noge kuhinjskim koncem.

Dodaci i začini

Za ukusno pečeno pile važni su, pored soli i bibera, i beli i crveni luk, majčina dušica i pileći bujon. Pripremljeno, nauljeno pile pospite solju i biberom, premažite iznutra začinskim puterom i pecite na 240C, povremeno zalivajući bujonom.

Postoji još jedan način. Džejmi Oliver savetuje da pile "opkolite" mrkvicama, celerom, crvenim i belim lukom i napunite jednim limunom. Koristite 2 luka srednje veličine, 2 mrkve, 2 štapića celera, 1 beli luk (čitav), 1 limun, morsku so, maslinovo ulje, biber i malu vezicu bilja – majčina dušica, ruzmarin, lovor ili žalfija (ili mešavina ovih biljaka).