Pečene tufahije
Oprobajte se u pravljenju ne tako tipičnih tufahija.
06-06-2015
|02:25
Oprobajte se u pravljenju ne tako tipičnih tufahija.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 10.9.2014. - 13:10:00
(Foto: mamajacooks)
Sastojci:
- 8 jabuka srednje veličine i kiselosti (do 1.5 kg)
- oko 250 g šećera
- oko 200 g mlevenih oraha
Priprema: Jabuke izdubiti pa oguliti, ostavljajući donji deo zatvorenim. Svaku jabuku uviti u parče aluminijumske folije, gornji deo ostaviti otvoren, a u udubljenja rasporediti šećer. Peći oko 40 minuta na 200°C ili dok skroz ne omekšaju a po vrhu dobiju tamni prsten. Sirup koji se stvorio tokom pečenja prebaciti u šerpicu, pažljivo odlivajući iz svake folije, i sa dna pleha, ako ga ima. Ako u sirupu ima nerastopljenih kristala šećera, dokuvati ga. Zatim ubaciti mlevene orahe i sve izmešati. Po potrebi dodati kašiku-dve vode, ako fiil deluje suvkasto. Ovim filom napuniti jabuke i ostaviti da se ohlade, najpre na sobnoj temperaturi a posle i u frižideru. Služiti rashlađene, po želji uz šlag ili malo cimeta.