Pečene tufahije

Oprobajte se u pravljenju ne tako tipičnih tufahija.

06-06-2015

|

02:25

Oprobajte se u pravljenju ne tako tipičnih tufahija.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 10.9.2014. - 13:10:00

Pečene tufahije
(Foto: mamajacooks)

Sastojci:
 - 8 jabuka srednje veličine i kiselosti (do 1.5 kg)
 - oko 250 g šećera
 - oko 200 g mlevenih oraha
Priprema:  Jabuke izdubiti pa oguliti, ostavljajući donji deo zatvorenim. Svaku jabuku uviti u parče aluminijumske folije, gornji deo ostaviti otvoren, a u udubljenja rasporediti šećer. Peći oko 40 minuta na 200°C ili dok skroz ne omekšaju a po vrhu dobiju tamni prsten. Sirup koji se stvorio tokom pečenja prebaciti u šerpicu, pažljivo odlivajući iz svake folije, i sa dna pleha, ako ga ima.  Ako u sirupu ima nerastopljenih kristala šećera, dokuvati ga. Zatim ubaciti mlevene orahe i sve izmešati. Po potrebi dodati kašiku-dve vode, ako fiil deluje suvkasto. Ovim filom napuniti jabuke i ostaviti da se ohlade, najpre na sobnoj temperaturi a posle i u frižideru. Služiti rashlađene, po želji uz šlag ili malo cimeta.