Ove namirnice povećavaju apetit
Koliko god jeli neke namirnice, vrlo brzo nakon što ih pojedete osećaćete se kao da uopšte niste jeli. To proizlazi iz činjenice da je velik deo hranjivih stvari uništen u načinu obrade hrane. Koje namirnice trebate izbegavati ako želite dugo biti siti?
02-06-2015
|10:37
Koliko god jeli neke namirnice, vrlo brzo nakon što ih pojedete osećaćete se kao da uopšte niste jeli. To proizlazi iz činjenice da je velik deo hranjivih stvari uništen u načinu obrade hrane. Koje namirnice trebate izbegavati ako želite dugo biti siti?
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 20.2.2014. - 13:32:00
Foto:(precisionnutrition facialplasticsurgery)
Žvakače gume
Žvakanje žvakače gume povlači izlučivanje želudačnih sokova i stvaranje kiseline. Kiselina dolazi do želuca i vara ga na način da misli kako je potrebno probaviti hranu, što vas čini još gladnijima.
Dijetalni sokovi
Nemojte nasesti na natpis "dijetalni". Studije su pokazale da vas ovi sokovi čine gladnijima. Zaslađivači mogu otvoriti apetit i sprečiti moždane stanice koje rade na tome da se osećate siti.
Visokofruktozni kukuruzni sirup
Iako reklame tvrde da ga je u redu jesti u umerenim količinama, to kao da je nemoguće. Kururuzni sirup ometa metabolizam, tako da ga osoba ne može prestati jesti. Teško je kontrolirati želju za visokofruktoznim kukuruznim sirupom, jer usporava izlučivanje leptina u telu, a to je ključan hormon koji će vašem mozgu reći da ste puni i da trebate da prestanete da jedete.
Smrznuta gotova jela
Smrznuta gotova jela, posebno ona dijetalna, samim procesom proizvodnje doneće vam na sto jelo osiromašeno hranjivim stvarima nakon kojeg ćete brzo ogladneti. Zato ih jedite retko, a uz njih obavezno jedite svežu salatu ili voće.
Kolači i pekarski proizvodi
Belo brašno i šećer nemaju vlakana ili hranjivih stvari. U prvi tren ćete osetiti sitost, ali vrlo brzo ćete biti gladniji nego pre. Birajte one proizvode koji su izrađeni od celovitih žitarica i sa što manje šećera.
Zašećerene pločice od žitarica za doručak
Osim ako pločice nisu pune proteina i minimalno zašećerene, s njima je ista stvar kao i s kolačima. Mogu se činiti kao dobra ideja, ali zbog načina obrade i šećera, nakon njih ćete ionako vrlo brzo ponovo praviti obrok. Iako danas možete pronaći i visokokvalitetne, organske pločice, i dalje je bolja ideja da sami napravite doručak.
Pomfrit
Prženjem se uklanjaju mnoge hranjive stvari, a dodaju nepotrebne kalorije. Jedete li ga uz kečap, koji je prepun fruktoznog kukuruznog sirupa, dobili ste savršenu nutricionističku katastrofu. Kao i kod čipsa, nemoguće je pojesti samo jedan.