Slušate: Dodir noći

Pesma: Severina - Mili moj

Dodir noći
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Otvorena velika izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima

  Velika izložba „Magija pirotskog ćilima“ svečano je otvorena u Domu kulture Silosi Beograd. Ovaj multidisciplinarni događaj u produkciji Gaia pokreta trajaće do 2. jula, a pratiće je izvođenja pozorišnih predstava, bazar pirotskih proizvoda, radionice tkanja sa pirotskom šarom, dečije radionice crtanja pirotskih ornamenata, promocija knjige „Ornamenti Srbije“ i video rad „Kaleidoskop“ akademske slikarke i istoričarke umetnosti dr Milice Živadinović, te kratki dokumentarni film u režiji Maje Uzelac.
  19-06-2023 | 13:59 | Autor/Izvor: Naxi media-Silosi Beograd PR

  Foto: Naxi media, Željka Dimić

   

  Sama postavka okupljenima je predstavila preko 60 pirotskih ćilima velikih formata iz kolekcije porodice Nikolić, uz brojne manje prostirke, šustikle i antikvarne primerke nameštaja.   (Foto: Naxi media, Željka Dimić)


  (Foto: Naxi media, Željka Dimić)

  Izložba je otvorena izvođenjem predstave „Darovni ćilim Cvete Agnine“ po istoimenom komadu Piroćanca Momčila Antića, koju su na dijalektu južne Srbije izvele glumice Angelina Lukić i Sara Jovanović u režiji Juga Đorđevića. Nakon predstave, okupljenima se obratio i g. Miomir Nikolić izrazivši zadovoljstvo što je porodična kolekcija stavljena u službu promocije pirotskog ćilima: „Velika je sreća i privilegija posedovati nešto tako magično kao što je to pirotski ćilim. A sa njim ide i ništa manja odgovornost da se on sačuva kroz generacije, kao i da se sa ovakvim događajima oživi i ponovo raširi ta jedinstvena veština tkanja jer je to jedini način da se očuva naš nacionalni simbol“. I osnivačica Gaia pokreta i producentkinja izložbe Anastasija Ćetković poželela je dobrodošlicu posetiocima Silosa: „Pirotski ćilim se oduvek pravio za porodični dom i povezivao je zajednicu poput svojih nežno utkanih niti. Nadam se da će i sa ovom izložbom povezati sve svoje posetioce koji će dalje proneti glas o ovim izuzetnim delima naše narodne umetnosti“.  (Foto: Naxi media, Željka Dimić)

  Na izložbi čiji su ko-autori profesori Fakulteta primenjenih umetnosti dr um. Leonora Vekić i dr um. Zlatko Cvetković nalaze se informativni paneli na kojima će posetioci mogu da saznaju više o fenomenu pirotskog ćilima koji je još na svetskoj izložbi u Beču 1886. godine prepoznat kao fenomen jer ima isto lice i naličje, po čemu je jedinstven širom planete. Na svetskim izložbama je redovan do 1940. kao nacionalni simbol Srbije, a 1922. godine je bio vodeća dekoracija venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević. I britanska kraljica Elizabeta, kao i brojni državnici i slavne ličnosti, dobijali su na poklon pirotske ćilime od kojih su mnogi danas neprocenjive vrednosti. Izrađuje se isključivo od kvalitetne vune, a osim na podovima, koristi se i za prekrivanje nameštaja i zidova, a neretko se viđaju i jastuci, torbice, te čitav niz dekoracija. Od 2012. godine, pirotsko ćilimarstvo je upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pod zaštitom UNESCO-a i tom prilikom je izdvojeno 96 ornamenata i 122 šare od kojih za svaku postoji narodno verovanje na koji način utiče na svog vlasnika i dom u kojem se nalazi.

   

 • Pročitajte i...
  Silosi “PUNI SILOSI AKADEMIJE UMETNOSTI U BEOGRADU”

  U beogradskim SILOSIMA od 19. do 28. aprila 2024. godine, biće organizovano umetničko predstavljanje Akademije umetnosti pod nazivom “PUNI SILOSI AKADEMIJE UMETNOSTI U BEOGRADU”.

  galerija Otvorena izložba četiri umetnika iz Slovenije u Galeriji Štab – Y SO SERIOUS?

  U galeriji Štab otvorena je izložba četiri umetnika iz Slovenije, a u istoj će beogradska publika moći da uživa sve do 14. novembra 2023. godine.

  Kamen “(Sa)vremenost kamena”: Izložba koju ne bi trebalo da propustite

  U petak, 15. septembra u 19 časova 2023. godine biće otvorena izložba “(Sa)vremenost kamena” autora dr Rajke Bošković u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

  Priručnik Antifašistički školski priručnik: Otvorena velika izložba u Institutu Servantes

  Izložba „Antifašistički školski priručnik“, na kojoj je predstavljeno remek-delo Maurisija Amstera i Valtera Rojtera, otvorena je 12. septembra u Institutu Servantes u Beogradu.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: