Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Ana Stanić - Molila sam andjele

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Otkrivena neobična vrsta tarantule električno plave boje

  Jedna vrsta pauka iz mangrovih šuma privukla je pažnju naučnika zbog neobične plave boje koja je u prirodi izuzetno retka.
  29-09-2023 | 12:11 | Autor/Izvor: Naxi media, National geographic

  Foto: Bigstock, Artush

   


  Nijanse između boje neba i mora, izgleda da priroda favorizuje plavo, baš kao i mi ljudi.


  Ipak, ova boja je retka u prirodi - posebno ne u "plavo-ljubičastoj nijansi koja podseća na boju elektičnih iskri", kako je istraživački tim opisao novu vrstu tarantule otkrivenu u južnim delovima Tajlanda. Pauk, koji može da dostigne i do 7,5 cm u dužinu, ima šarene neonske pruge na nogama, leđima i ustima.

  Nazvan Chilobrachys natanicharum, već je bio poznat u prodavnicama kućnih ljubimaca kao električno plava tarantula, ali nedavna studija objavljena u časopisu Zookeys konačno ga je potvrdila da je reč o jedinstvenoj vrsti.

  Između 900 poznatih vrsta tarantule, samo otprilike četiri posto njih ima neku nijansu plave boje, što otkriva Sara Dž. Kariko, evolucioni biolog sa Univerziteta Harvard.


  Uobičajeno je da pigmenti uzrokuju različite boje kod životinja, kao što su crvena i žuta. Međutim, plava boja kod tarantula ima drugačiji mehanizam. Kada svetlost pogodi njihove tela, nanostrukture u njihovim ćelijama reflektuju plavu boju natrag u naše oči. Ovo objašnjava Kariko, koja nije direktno učestvovala u najnovijoj studiji.


  Takve strukturne boje često stvaraju efekat iridescencije, kako ističe Ling Li, vanredni profesor na Univerzitetu Virdžinija Teh, koji zajedno sa Kariko istražuje boje na telima paukova.


  "Baš kao i kod paunovog pera. Ako promenite ugao, boja će se malo promeniti", dok se boje nastale od pigmenta ne menjaju sa uglom vašeg pogleda.

  Vođa istraživanja, Narin Čompuhuang, biljni patolog sa Univerziteta Khon Kaen na Tajlandu, prenosi da je ova tarantula pronađena u šumi mangrova na Tajlandu, predstavljajući prvi poznati primer ove vrste.


  Za potrebe ove studije, Čomphuhuang i njegovi saradnici su organizovali ekspediciju u mangrove šume u provinciji Fang-Na. Tokom istraživanja, noću su pažljivo pretraživali vlažnu i blatnjavu vegetaciju u potrazi za najmanjim znakom tarantule. Posebno su tražili mreže slične pokrivačima koje tarantula koristi kao sklonište.

  U ovom slučaju, istraživački tim je primetio plavu tarantulu koja se nalazila u šupljini drveta, što ih je navelo da se popnu visoko kako bi izvukli ovu neobičnu životinju. Tokom druge ekspedicije, otkriveno je da ova vrsta pauka ima svoj jedinstveni ekosistem i da naseljava zimzeleno drveće.


  Naučnici su bili iznenađeni sposobnošću tarantule da preživi i u planinskim zimzelenim šumama, što predstavlja fascinantnu adaptaciju ovog pauka.


  U laboratorijskim istraživanjima, naučnici su uporedili DNK i fizičke karakteristike ove tarantule sa sličnim vrstama, ističući ključne razlike, uključujući i njen neobičan plavi izgled.


  Ime ove tarantule, C. natanicharum, proisteklo je iz imena Natakorn Čangreva i Nikade Čangreva, rukovodilaca tajlandske kompanije za razvoj nekretnina. Njihova kompanija je osvojila ime tarantule na aukciji nadmetanja, a prihod od te aukcije će biti usmeren ka podršci zdravstvenim i obrazovnim potrebama Lahua, starosedelačke grupe koja živi na jugu Tajlanda.


  Zašto je boja tako intenzivno plava?

  Intenzivna plava boja tarantule predstavlja zanimljivu misteriju. Prema pretpostavkama Sebastijana Ečeverija, nezavisnog arahnologa i istraživača iz Pitsburga, moguće je da je neki davni predak tarantule imao karakteristike plave boje ili sposobnost stvaranja plavih nanostruktura.


  Ečeveri takođe ukazuje na studiju iz 2020. godine koja je proučavala tarantule i dokazala da su zelena i plava boja evoluirale nezavisno u više navrata kod ovih paukova. To sugeriše da ove boje verovatno igraju ključnu ulogu u njihovim životima.

   

  Općenito, u svetu životinja, evolucija često usmerava boje prema svetlijim tonovima kako bi obavljale različite funkcije kao što su upozoravanje predatora, kamuflaža ili privlačenje partnera.


  Kada je reč o tarantulama, moguće je da intenzivna plava boja ima ulogu u procesu parenja, kako sugeriše Sara Dž. Kariko, evolucioni biolog sa Univerziteta Harvard. Veliki pauci često imaju složene rituale udvaranja, pa je moguće da ova boja igra ulogu u privlačenju partnera ili u komunikaciji tokom tih rituala.

  Tarantulama nedostaje oštar vid u boji, ali prisustvo intenzivne plave boje kod ovih paukova čini ih primetnijim, kako ističe Sebastijan Ečeveri.

   

   

  Na primer, plava boja na dodacima ispred tarantulinih usta može poslati snažan signal predatorima, upućujući im poruku: "Pogledaj me! Imam velike očnjake!" Ova efektna boja može služiti kao upozorenje i odvraćanje potencijalnih pretnji.


  Bez obzira na tačan razlog za postojanje intenzivne plave boje kod tarantula, nova vrsta tarantule će verovatno ostati omiljena među ljudima. Kako ističe Ečeveri, ljudi su često privučeni retkim i šarenim bojama, što nas čini zapamćenim za takve vrste.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: