Orada u belom vinu

Predstavljamo vam jedan od najlepših načina za pripremu ove popularne ribe.

14-07-2025

|

12:10

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
 

2 orade srednje veličine
1 velika glavica crnog luka
1 kg krompira
1 limun
2 dl belog vina
maslinovo ulje
so (ili biljni začin)
bosiljak
ruzmarin
vezica svežeg peršuna
5 čenova belog luka
šolja sirćeta


Priprema:
 

Ribu očistiti i iseći na polovine. Vatrostalnu činiju namazati uljem, poređati ribu, posoliti, posuti bosiljkom i ruzmarinom i sipati belo vino. Ostaviti tako da stoji 30-ak minuta. Crni luk i polovinu limuna iseći na kolutove i poređati odozgo. Krompir skuvati u šerpi, pa iseckati na kolutove i dodati u vatrostalnu činiju. Činiju poklopiti, staviti u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni, i peći 15-20 minuta. Umesto poklopca možete upotrebiti aluminijumsku foliju. Nakon toga skinuti poklopac i peći dok tečnost malo ne ispari Za to vreme pripremite preliv od peršuna i belog luka. Peršun i luk sitno iseckajte i stavite u manju činiju. Preko toga iscedite preostalu polovinu limuna. Posolite, sipajte 3 supene kašike maslinovog ulja, tri kašike sirćeta i malo vode, a zatim sve to dobro izmešajte.