Nutricionista otkriva koje su to tri najgore namirnice koje možete da pojedete

Trebalo bi da izbegavate hranu koja ima visok sadržaj natrijuma i dodatog šećera.

10-01-2024

|

10:21

|

Autor / Izvor: Naxi media, DeliciousFood


Kada je u pitanju održavanje zdrave ishrane, nije važno samo koliko jedete, već je bitna i hrana koju jedete. Registrovani dijetetičar Luk Kori kaže da je najgora stvar koju možete da uradite je da jedete hranu koja ima visok sadržaj kalorija i malo zdravih hranljivih materija kao što su esencijalni vitamini i minerali. Govori o hrani kao što su peciva i kolači, sokovi, mesne prerađevine, pržena hrana i još mnogo toga, a prenosi DeleciousFood.


- Mnoge od ovih namirnica su takođe pune natrijuma i dodatog šećera, što može da doprinese ozbiljnim zdravstvenim stanjima. Ne kažem da više nikada ne treba da jedete određenu hranu, savet je da je konzumirate u veoma retkim prilikama - objašnjava dijetetičar.


Prema njegovim rečima, ovo su tri namirnice koje nikako ne bi trebalo da budu deo redovne ishrane:

Zamrznuta pica


„Većina smrznutih pica sadrži mnogo kalorija, natrijuma, šećera i zasićenih masti i ima malo drugih korisnih hranljivih materija“, rekao je Kori.

Gazirana pića


Gazirana pića se veoma lako konzumiraju u velikim količinama, što može doprineti velikoj količini kalorija, kao i šećera.

- To može dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema - tvrdi on.

Prerađevina od mesa


Kori navodi da slanina, kobasice i delikatesno meso ne samo da sadrže kalorije, već i da sadrže zasićene masti, kao i neke nitrate, što može doprineti raznim bolestima.


Međutim, Kori ističe i da je veoma važno održavati raznovrsnu i zdravu ishranu, a ne samo izbegavati određene namirnice.


- Postoji uravnotežena ishrana i neuravnotežena ishrana. Nijedna hrana sama po sebi neće dovesti do viška kilograma ili naškoditi zdravlju. Najvažnije je kako se pojedinačna hrana uklapa u ukupnu ishranu. Pošto postoji toliko mnogo faktora koji ulaze u igru kada jedemo svaki dan, toliko je mogućih obrazaca zdrave ishrane. Važno je da svako pronađe stil koji mu odgovara – zaključio je on.