Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Tony Cetinski - Vjera Nevjera

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Nugat torta

    Donosimo vam recept za tortu koja je sigurno favorit na dečijim rođendanima.




    27-11-2023 | 09:55 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, OlyaSolodenko


    Sastojci:


    Kore:


    - 5 jaja
    - 5 kašika šećera
    - 3 kašike brašna
    - 2 kašike kakaa
    - 100 ml ulja
     Za prelivanje 300 ml mleka


    Fil:


    - 600ml mleka
    - 120 g gustina
    - 200 g šećera
    - 150 g čokolade
    - 100 g mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika
    - 100 g lešnik napolitanki
    - 250 g maslaca
    - 200 ml slatke pavlake
    - 300 g nutele ili bilo kojeg nugat (tamnog) dela eurokrema

     

    Priprema:

     

    Prvo napravite fil i sačekajte da se ohladi. Pomešajte gustin i šećer, pa nalijte malo hladnog mleka, a ostatak ostavite da provri. Izmešajte gustin i šećer s mlekom, pa zakuvajte u kipuće mleko. Mešajte dok se ne zgusne, sklonite sa vatre, dodajte čokoladu,.pa mešajte dok se ne otopi. Prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.


    Dok se fil hladi napravite kore. Uključite rernu da se zagreva na 180 stepeni. Ulupajte belanca penasto, postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrstu penu. Dodajte zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju je potrebno dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti.


    Obložite okrugli pleh od 26 cm papirom za pečenje, pa istresite masu za koru i stavite da se peče između 20 i 25 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponovite još jednom.


    Ohladite kore i vodoravno ih presecite tako da se dobiju 4.

    Ulupajte maslac i slatku pavlaku i mikserom razbijte ohlađen fil. Dodajte filu pola maslaca, pa umutite, zatim dodajte i  drugu polovinu, pa umutite. Masi dodati i slatku pavlaku i mutiti, a zatim isto uraditi i sa eurokremom. Na kraju dodajte lešnik i samlevene napolitanke i sve promešajte.



    Obruč postavite na tacnu, pa prvu koru poprskajte mlekom i nanesite trećinu fila. Tako radite do kraja.


    PRIJATNO!

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: