Nugat torta

Donosimo vam recept za tortu koja je sigurno favorit na dečijim rođendanima.

08-02-2024

|

11:47

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:


Kore:


- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 100 ml ulja
 Za prelivanje 300 ml mleka


Fil:


- 600ml mleka
- 120 g gustina
- 200 g šećera
- 150 g čokolade
- 100 g mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika
- 100 g lešnik napolitanki
- 250 g maslaca
- 200 ml slatke pavlake
- 300 g nutele ili bilo kojeg nugat (tamnog) dela eurokrema

Priprema:

Prvo napravite fil i sačekajte da se ohladi. Pomešajte gustin i šećer, pa nalijte malo hladnog mleka, a ostatak ostavite da provri. Izmešajte gustin i šećer s mlekom, pa zakuvajte u kipuće mleko. Mešajte dok se ne zgusne, sklonite sa vatre, dodajte čokoladu,.pa mešajte dok se ne otopi. Prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.


Dok se fil hladi napravite kore. Uključite rernu da se zagreva na 180 stepeni. Ulupajte belanca penasto, postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrstu penu. Dodajte zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju je potrebno dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti.


Obložite okrugli pleh od 26 cm papirom za pečenje, pa istresite masu za koru i stavite da se peče između 20 i 25 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponovite još jednom.


Ohladite kore i vodoravno ih presecite tako da se dobiju 4.

Ulupajte maslac i slatku pavlaku i mikserom razbijte ohlađen fil. Dodajte filu pola maslaca, pa umutite, zatim dodajte i  drugu polovinu, pa umutite. Masi dodati i slatku pavlaku i mutiti, a zatim isto uraditi i sa eurokremom. Na kraju dodajte lešnik i samlevene napolitanke i sve promešajte.



Obruč postavite na tacnu, pa prvu koru poprskajte mlekom i nanesite trećinu fila. Tako radite do kraja.


PRIJATNO!