Nugat torta
Da li ste spremni za pravu eksploziju ukusa koja će vas naterati i prste da poližete? Uživajte...
06-06-2015
|11:51
Da li ste spremni za pravu eksploziju ukusa koja će vas naterati i prste da poližete? Uživajte...
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 6.12.2013. - 17:00:00
(Foto: hepeacepatch.blogspot)
Sastojci:
- 30 g iseckanih lešnika,
- 40 g gorke čokolade,
- 4 jajeta,
- 120 g šećera,
- 100 g brašna,
- kašičica praška za pecivo,
- 500 g višanja u rumu (iz tegle),
- 200 g gorke čokolade,
- 250 g nugata,
- 5 listova želatina,
- 3 jajeta,
- 2 kašike ruma,
- 500 g slatke pavlake,
- 150 g džema od šljiva
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za torte sa prstenom obložite papirom za pečenje. Lešnike propržite u tiganju bez ulja. Velikim nožem isecite čokoladu. Jaja i šećer mutite deset minuta dok masa ne postane penasta. Lešnik, brašno, prašak za pecivo i komade čokolade umešajte u masu.
Testo sipajte u kalup i pecite 25–30 minuta. Testo ohladite i presecite na pola. Ocedite voće ali sačuvajte tečnost. Iseckajte čokoladu i nugat i rastopite na pari. Rastopite u hladnoj vodi želatin. Na pari umutite jaja i kašiku hladne vode. Zagrejte rum, dodajte mu komadiće želatina i mešajte dok se ne rastope. Pomešajte želatin, krem od jaja i mešavinu čokolade i nugata.
Ostavite da se masa ohladi. Čvrsto ulupajte slatku pavlaku i umešajte je u pripremljenu masu. Poklopljeno hladite u frižideru još tri sata. Koru presecite na pola. Pomešajte džem od šljiva sa 2–3 kašike soka od višanja. Premažite time koru.
Dve petine nugat-mase i voća stavite na koru. Preko stavite drugu koru, dobro pritisnite i ostavite da se ohladi oko dva sata.
Tortu izvadite iz kalupa i premažite je sa dve petine krema. Ostavite da se ohladi oko 1 sat. Od ostatka krema špricem napravite tufnice i po njima poređajte voće. Po želji ukrasite komadićima čokolade i šećerom u prahu.