Neodoljive domaće tulumbe

Ako volite deserte koji spajaju hrskavu koricu i sočan sirup, tulumbe su pravi izbor za vas.

04-11-2025

|

13:16

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

Za testo:

  • 500 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 2 šoljice ulja
  • Prstohvat soli
  • 300 g brašna
  • 4 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera


Za šerbet:

  • 600 ml vode
  • 500 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 limun

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, šećer i ulje, pa stavite na šporet da proključa. Kada provri, sklonite sa ringle i odmah umešajte brašno, stalno mešajući dok se ne dobije ujednačena masa bez grudvica. Potom vratite šerpu na ringlu i nastavite da mešate još nekoliko minuta, dok se smesa dodatno ne sjedini i zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.

U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući mikserom nakon svakog dodavanja. Kada se masa lepo sjedini, dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer, pa sve još jednom dobro izmiksajte.

Tako pripremljeno testo stavite u špric za tulumbe (ili poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom), i oblikujte tulumbe direktno na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, bez otvaranja rerne tokom pečenja, kako bi lepo narasle i zadržale oblik.

Dok se tulumbe peku, pripremite šerbet. U šerpu sipajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa stavite da provri. Kuvajte oko 5 minuta, zatim dodajte kolutove prethodno opranog limuna i ostavite da se šerbet potpuno ohladi.

Kada su tulumbe pečene i dok su još vruće, potapajte ih na nekoliko sekundi u hladan šerbet, a zatim ih ređajte na poslužavnik da se upiju i ohlade.

PRIJATNO!