Napravite sami bademovo mleko
Mnogi ljudi su intolerantni na kravlje mleko, a najčešće kao zamenu koriste bademovo mleko. Kako je ovo dosta skuplja varijanta, mi vam donosimo recept za pripremanje ovog napitka kod kuće.
23-10-2023
|10:59
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
1 šolja sirovih badema
4 šolje vode
Prirodni zaslađivač po želji (med, agava sirup, javorov sirup)
Prstohvat soli
1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)
Priprema:
Potopite bademe: Stavite šolju sirovih badema u činiju i prekrijte ih sa dovoljno vode. Neka bademi odstoje preko noći ili najmanje 6 sati kako bi omekšali.
Isperite bademe: Nakon što su bademi omekšali, isperite ih pod tekućom vodom kako biste se rešili viška vlage i tanina.
Blendiranje: Stavite isprane bademe u blender, dodajte 4 šolje sveže vode i prstohvat soli. Ako želite, možete dodati i 1/2 kašičice vanilin šećera ili drugog prirodnog zaslađivača po vašem izboru.
Blendirajte: Uključite blender na visoku brzinu i miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. To može potrajati oko 2-3 minuta.
Cedjenje: Koristite cediljku prekrivenu gazom ili čistom krpom kako biste procedili bademovo mleko i odvojili krupne komade badema. Spremite mleko u staklenu flašu ili drugu zatvorenu posudu.
Čuvanje: Vaše domaće bademovo mleko možete čuvati u frižideru do 4-5 dana. Pre svake upotrebe dobro promućkajte flašu jer će se bademovi talog s vremenom slegnuti.
Ovo je osnovni recept za pravljenje bademovog mleka, ali možete eksperimentisati s dodacima kao što su cimet, kakao prah ili ekstrakt vanile kako biste dobili različite ukuse.
PRIJATNO!