Napravite najbolji roštilj
Bliže se prvomajski praznici kada se tradicionalno okupljaju društva i prave roštilj. Da bi i ovaj, a i svaki naredni roštilj, bio ukusan i dobro spremljen evo par saveta...
05-06-2015
|09:23
Bliže se prvomajski praznici kada se tradicionalno okupljaju društva i prave roštilj. Da bi i ovaj, a i svaki naredni roštilj, bio ukusan i dobro spremljen evo par saveta...
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 28.4.2014. - 17:12:00
(Foto: knjazevacinfo/thumbnail)
1. Dobra priprema - iako su se trgovački lanci opremili mešavinama za roštiljade, pravi znalci već su započeli pripremati meso. Ma koliko se jednostavno činilo, i meso koje se peče na žaru ili vulkanskom kamenju zahteva poseban tretman.
Dobar komad mesa mora odležati. Idealno bi bilo da se to događa u specijalnoj komori, u sasvim suvim uslovima na strogo kontrolisanoj temperaturi. Naime, meso se nipošto ne sme zamrznuti.
2. Nema prave formule ni minutaže za pečenje steka, sve je u intuiciji.
3. Samo jedno okretanje - baš kad pomislite da bi se mogao još kratko peći, vreme je da se okrene. Stek se može samo jednom okrenuti, sve ostalo je promašaj. A nakon pečenja sledi treći korak u pripremi odreska – začini, i to samo so i papar.
4. Pečenje je stvar ukusa gosta – krvavo, malo manje krvavo, pečeno i jače pečeno. Na meni za otvaranje sezone roštilja uvrstite i nešto po ukusu vegetarijanaca. Ukoliko želite da se posebno potrudite, složite ražnjiće od povrća sa tofuom, ispecite povrće koje ste posolili da pusti vodu. Prijatno!