Napravite domaći vermut

Vermut je najpoznaitiji aperitiv, začinjeno piće, bazirano na vinu. Ime je dobio po nemačkoj reči vermut, koja znači pelin. Napravite sami ovo popularno piće.

05-06-2015

|

03:19

Vermut je najpoznaitiji aperitiv, začinjeno piće, bazirano na vinu. Ime je dobio po nemačkoj reči vermut, koja znači pelin. Napravite sami ovo popularno piće.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 16.10.2013. - 13:45:00

Napravite domaći vermut
(Foto:stylist)

Sastojci:
 - 1 narandža
 - četvrtina šolje belog vina
 - štapić cimeta
 - 1 kašičica sušene kamilice
 - 1 anis
 - 1 kašičica sušene lavande
 - 1/4 kašičice lista pelina
 - 1/4 šolje šećera
 - 1/4 ključale vode
 - 1/2 šolje rakije
 - 1/2 slatkog šerija
Priprema: Očistite pomorandžu. Sipajte 1 čašu vina u lonac. Dodajte narandžinu koru, cimet, kamilicu, anis, lavandu, pelin, i kuvajte na umerenoj vatri nakon ključanja, otprilike oko 5 minuta. Smanjite toplotu i kuvajte dodatnih 5 minuta . Uklonite sa vatre . Procedite i vratite tečnost u šerpu. U drugu posudu sipajte šećer i kuvajte na umerenoj vatri, mešajući često, dok se ne karamelizuje. Kada napravite karamel isključite vatru. Ostavite vodu da provri, a zatim uz mešanje dodajte 1/4 šolje karamelizovanog šećera. Dodajte preostalo vino u smesu sa biljkama koji ste prethodno ostavili da provri. Sipajte ga polako u lonac u kome se nalazi karamel, često mešajući dok se se integrišu. Dodajte rakiju i šeri, zatim ostavite da se ohladi u frižideru, preporučuje se bar 24 časa. Sipajte smesu u ohlađene flaše.