Napravite domaći vermut
Vermut je najpoznaitiji aperitiv, začinjeno piće, bazirano na vinu. Ime je dobio po nemačkoj reči vermut, koja znači pelin. Napravite sami ovo popularno piće.
05-06-2015
|03:19
Vermut je najpoznaitiji aperitiv, začinjeno piće, bazirano na vinu. Ime je dobio po nemačkoj reči vermut, koja znači pelin. Napravite sami ovo popularno piće.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 16.10.2013. - 13:45:00

(Foto:stylist)
Sastojci:
- 1 narandža
- četvrtina šolje belog vina
- štapić cimeta
- 1 kašičica sušene kamilice
- 1 anis
- 1 kašičica sušene lavande
- 1/4 kašičice lista pelina
- 1/4 šolje šećera
- 1/4 ključale vode
- 1/2 šolje rakije
- 1/2 slatkog šerija
Priprema: Očistite pomorandžu. Sipajte 1 čašu vina u lonac. Dodajte narandžinu koru, cimet, kamilicu, anis, lavandu, pelin, i kuvajte na umerenoj vatri nakon ključanja, otprilike oko 5 minuta. Smanjite toplotu i kuvajte dodatnih 5 minuta . Uklonite sa vatre . Procedite i vratite tečnost u šerpu. U drugu posudu sipajte šećer i kuvajte na umerenoj vatri, mešajući često, dok se ne karamelizuje. Kada napravite karamel isključite vatru. Ostavite vodu da provri, a zatim uz mešanje dodajte 1/4 šolje karamelizovanog šećera. Dodajte preostalo vino u smesu sa biljkama koji ste prethodno ostavili da provri. Sipajte ga polako u lonac u kome se nalazi karamel, često mešajući dok se se integrišu. Dodajte rakiju i šeri, zatim ostavite da se ohladi u frižideru, preporučuje se bar 24 časa. Sipajte smesu u ohlađene flaše.