Namirnice koje bi ipak trebalo da držimo u frižideru

Neke namirnice poput jaja i mesa sigurno ćete držati u frižideru, ali postoje i neke druge namirnice za koje uopšte nismo sigurni da li je pametno da ih čuvamo na nižoj temperaturi.

07-05-2024

|

10:15

|

Autor / Izvor: Naxi media


Istraživači hrane u Two Wombats otkrili su hranu koju treba da držite u frižideru.


Kečap


Mnogi ljudi pogrešno misle da kečap treba čuvati na polici ormarića, kao u prodavnici. Ali kada se otvori, stručnjaci kažu da kečap treba čuvati u frižideru. Dok je neotvoren i zapečaćen, može se čuvati van frižidera, ali kada se otvori, najbolje ga je čuvati u frižideru kako bi se održao prirodni nivo kiselosti, ukusa, mirisa i boje.

Kukuruz na klipu


Ako pravite zalihe kukuruza u klipu za sledeći roštilj, najbolje je da ga držite u frižideru. Ako kukuruz stavite na klip odmah nakon što ga kupite, to će u velikoj meri usporiti pretvaranje njegovih šećera u skrob.

Maslac

Tehnički je u redu držati maslac na kuhinjskom pultu. Međutim, ako želite da produžite svežinu i poboljšate ukus, najbolje je da ga držite u frižideru. Najbolji način da maslac ostane svež i mekan je da ga ostavite van frižidera oko sat vremena pre upotrebe kako bi mogao da omekša kako treba.


Tortilje


Ako redovno kupujete tortilje, možda ste primetili da se na njima veoma brzo pojavi buđ. Da biste rešili ovaj problem, stručnjaci predlažu da se tortilje čuvaju u frižideru.

Ako planirate da konzumirate orahe u roku od mesec dana od kupovine, možete ih držati u ostavi. Međutim, ako želite da duže ostanete sveže, najbolje je da ih držite u frižideru. Nezasićene masti u orasima su osetljive i mogu brzo oksidirati, utičući na njihov prirodni ukus.


Kvasac


Glavni je sastojak mnogih pekarskih proizvoda, ali kvasac je veoma osetljiv na promene životne sredine. Može se čuvati neotvoreno na hladnom i suvom mestu, ali nakon otvaranja preporučuje se da se čuva u frižideru.


Niže temperature u frižideru pomažu u očuvanju aktivnosti kvasca i sprečavaju njegovo odumiranje, osiguravajući da ostane prikladan za vaše potrebe pečenja. Nakon otvaranja konzerve kvasca, ključno je da neiskorišćeni kvasac prebacite u hermetički zatvorenu posudu pre nego što ga ohladite. Ovo sprečava da vlaga inaktivira kvasac. Ako se pravilno skladišti, kvasac može zadržati svoju aktivnost oko četiri do šest meseci nakon otvaranja.