Slušate: Vikend uz Naxi

Pesma: Tony Cetinski - Sto Si Ti Meni

Vikend uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Najtužniji lav pronašao utočište: Pet godina je proveo u betonskoj ćeliji

  Lav Ruben je postao poznat kao "najusamljenij lav na svetu", a sada je pronašao utočište.
  14-09-2023 | 11:29 | Autor/Izvor: Naxi media, Animal Defenders International

  Foto: Youtube printscreen


  Ruben je proveo pet godina u napuštenom zoološkom vrtu u Jermeniji, ali sada je napokon dobio priliku da se oslobodi nakon što je prebačen u utočište u Južnoj Africi. Grupa za zaštitu životinja, Animal Defenders International (ADI), objavila je da je Ruben, koji ima 15 godina, bio jedina preostala životinja u privatnom zoološkom vrtu koji je zatvoren pre pet godina. Iako su uspeli da pronađu domove za ostale životinje iz zoološkog vrta, nisu mogli da nađu odgovarajuće mesto za Rubena. Sada je konačno na sigurnom i može uživati u slobodi u utočištu u Južnoj Africi.

   

  Zbog toga je ovaj lav proveo pet godina u betonskoj ćeliji, što je negativno uticalo na njegovu pokretljivost zbog neuhranjenosti i nedostatka vežbanja.

   

  "Lavovi su najdruštvenije velike mačke, žive u porodicama u divljini. Zato je Rubenu moralo biti strašno teško da nema kontakt i komunikaciju sa drugim lavovima", rekao je predsednik ADI Jan Krimer.


  Srećom, "najusamljeniji lav na svetu" dobio je pomoć od ADI-ja i Katar ervejz kargoa, koji su zajedno organizovali Rubenovo putovanje iz Jermenije do ADI-jevog rezervata za divlje životinje u Slobodnoj državi Južnoj Africi. Ovo je bila presudna inicijativa za Rubenovu dobrobit i omogućila mu je siguran i udoban prelazak u svoj novi dom.

  Nakon dolaska u avgustu, Ruben trenutno prilagođava se svom novom domu u prirodnom okruženju i oporavlja se od godina usamljenosti koje je proveo u zoološkom vrtu. U rezervatu od 184 hektara, Ruben deli prostor sa 32 spasena lava i tigra.


  "Ruben je stvarno bio u nevolji sve dok Katar Ervejz Kargo nije intervenisao. ADI je finansirao njegovu negu u Jermeniji od decembra, ali kad nismo mogli pronaći letove za njega, bili smo zabrinuti da bi mogao ostati tamo", izjavio je Creamer.


  Veterinari u Pretoriji pregledali su lava, a njegovo novo stanište je opremljeno rampama i ogradama kako bi mu pomoglo da ostane aktivan na bezbedan način i da postepeno povrati svoju mobilnost.


  "Ruben je počeo da ispoljava svoj instinkt i urlikao je, njegova jutarnja rika postaje sve glasnija kako mu se vraća samopouzdanje. Gledati ga kako hoda po travi po prvi put, čuti glasove svoje vrste pod afričkim suncem na leđima, to nam je izmamilo suze u očima", dodao je Creamer.


  Ponašanje lava se potpuno promenilo od dolaska u Južnu Afriku i više ne oseća strah.

   

  "Njegova odlučnost da hoda je inspirativna. Ako se spotakne ili padne, on se samo podigne i nastavi dalje. On je pravi heroj, za samo nekoliko dana njegovo kretanje se poboljšalo. Znamo da će ovo biti dug put i da će zahtevati veterinarsku pomoć. tretman, ali početak Rubenovog novog života nije mogao biti bolji“, zaključio je Creamer.

   

   

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: