Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Boris Novković - Elois

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Najlepše bajke sveta: Miona Marković i stara priča o potrebi da volimo i budemo voljeni

  Na aplikaciji Naxi player postoji poseban kutak za najmlađe u kojem su smeštene najlepše bajke, priče i basne, a čitaju ih naši popularni i proslavljeni glumci. Miona Marković je imala sjajan zadatak, da nam pročita jednu staru i poučnu narodnu bajku.
  27-02-2024 | 13:40 | Autor/Izvor: Naxi media

  Foto: Naxi media

   

  Glumica Miona Marković rođena je 2. januara 1996. godine u Beogradu, a glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Petrovića. Iako veoma mlada, Miona je veoma aktivna, pa je javnost već prepoznaje zahvaljujući mnogobrojnim i kvalitetnim domaćim ostvarenjima. Takođe je jedna od najtalentovanijih pozorišnih glumica mlađe generacije. 

  Uloga u predstavi „Deca“, nastaloj po romanu Milene Marković koju izvodi Narodno pozorište u Beogradu, donela joj je nagradu na 40. festivalu Nušićevi dani koji je održan u maju 2023. godine.

  Na poziv Naxi radija da učestvuje u projektu koji je posvećen deci, ali i odraslima koji uživaju u svetu bajki, Miona se odmah odazvala i istakla da postoji više razloga zbog kojih je ovaj projekat i više nego značajan. 

  "Oduvek sam volela uspavanke i bajke koje su nam čitali mame, bake, deke, očevi, tetke,… Sada kada postoji mogućnost da glumci čitaju deci bajke i da tako roditeljima olakšamo po neko uspavljivanje oberučke sam prihvatila da jednu bajku pročitam ja. Pritom deca od malena imaju već zvučni susret sa pozorištem, nije li to divno?", pitala je glumica.

  Interesantno je da je Miona iskočila iz standardnog šablona i izabrala našu narodnu bajku "Zlatna jabuka i devet paunica", uprkos činjenici da je interpretacija ovakvih priča dosta teža i iziskuje veću koncentraciju i posvećenost.


  Foto: Bigstock,  VeronArtstock

  "Kao mala obožavala sam knjigu 'Srpske narodne bajke' ilustratora Dobrosava Živkovića, čim sam dobila poziv da izaberem jednu bajku prva koja mi je pala na pamet bila je baš ova 'Zlatna jabuka i devet paunica' i zapravo je nije lako pročitati, ali ja volim izazove", objasnila je Miona.

  Pored ove narodne bajke koja nam na neobičan način govori o potrebi da dajemo ljubav i budemo voljeni, glumica je izdvojila još jednu narodnu bajku koja je na nju ostavila ogroman utisak.

  "Sećam se da je bajka 'Nemušti jezik' na mene ostavila veoma jak utisak, iako danas sam kraj nije nimalo politički korektan (muž udari ženu jer je zbog njene radoznalosti umalo izgubio glavu) i zato sam izbegla da nju pročitam, ali tu sam bajku zaista volela. Znam da mi se tada urezalo da je teško da ne smeš nikome da kažeš za svoju tajnu inače ćeš umreti".

  Analizirajući svet bajki istakla je da su bajke važne jer nas podsećaju na detinjstvo, ali je primetila i da bajke nisu uvek nežne, iako ih primarno uvek povezujemo sa ovakvim emocijama.

  "Bajke mogu da budu izrazito surove ali je to možda neki prvi narativ koji dete uči o životu kakav jeste, iako ima prizvuk nežnosti u bajkama se kriju simboli i mudrosti koje se prenose s generacije na generaciju. Na kraju krajeva one postaju naše uspomene kad odrastemo, a onda mi te iste bajke čitamo našoj deci i pravimo njima uspomene. To je taj predivan krug gde bajke večno žive i gde su bajke bitan deo odrastanja svih nas", poručila je Miona Marković.

  Bajku "Zlatna jabuka i devet paunica", ali i druge poučne, zabavne i edukativne bajke i basne možete da slušate ako preuzmete novu NAXI Player aplikaciju koja je dostupna na Google Play ili App Store.

 • Pročitajte i...
  Najlepše bajke sveta: Rastko Janković i Najlepše bajke sveta: Rastko Janković i "Mulan", priča o hrabrosti i pravim vrednostima

  Na Naxi Player-u postoji divno mesto za decu, obogaćeno najlepšim bajkama, pričama i basnama, čiji likovi dobijaju život kroz glasove naših omiljenih glumaca. Popularni glumac Rastko Janković nam priča predivnu kinesku bajku "Mulan", staru 2000 godina, ali i poučne basne "Drvosečina sekira" i "Magarac frulaš".

  Najlepše bajke sveta: Isidora Građanin i njen Najlepše bajke sveta: Isidora Građanin i njen "Čarobni lonac", dirljiva priča o empatiji

  Na Naxi Player-u smo kreirali jedinstveno mesto za decu, obogaćeno najlepšim bajkama, pričama i basnama, čiji likovi dobijaju život kroz glasove naših omiljenih glumaca. Popularna glumica Isidora Građanin nam priča predivnu priču o "Čarobnom loncu", ali i poučnu basnu "Magarac u lavljoj koži".

  Zvezde Naxi podkasta: Peđa Filipović nas sve vodi na njegovu Zvezde Naxi podkasta: Peđa Filipović nas sve vodi na njegovu "Planetu ljubavi"

  "Planeta ljubavi" naziv je popularnog Naxi podkasta koji uređuje i vodi Peđa Filipović, wellness ambasador Srbije i Crne Gore i diplomirani glumac. Kao što sam naziv otkriva "Planeta ljubavi" je posebno mesto na kojem upoznajemo interesantne goste, živimo ljubav, radimo na ličnim potencijalima i negujemo kvalitetne osobine...

  Najlepše bajke sveta: Iva Milanović i priča o ljubavi, lakovernosti, ali i velikoj hrabrosti Najlepše bajke sveta: Iva Milanović i priča o ljubavi, lakovernosti, ali i velikoj hrabrosti

  Na Naxi Player-u smo stvorili jedan poseban maštoviti kutak za najmlađe, prepun najlepših bajki, priča i basni, koje oživljavaju glasovi naših popularnih glumaca. Jedna od takvih priča je i "Vuk i sedam jarića", a nju nam je prenela mlada i talentovana glumica Iva Milanović.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: