Najčešće greške kod kuvara amatera

Smatrate da ste upešni u kuvanju? Pogledajte koje su to greške koje često prave kuvari amateri i saznajte da li se možete svrstati u isusne kuvare ili u onu amatersku grupu.

02-06-2015

|

10:30

Smatrate da ste upešni u kuvanju? Pogledajte koje su to greške koje često prave kuvari amateri i saznajte da li se možete svrstati u iskusne kuvare ili u onu amatersku grupu.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 15.1.2014. - 17:00:00

Najčešće greške kod kuvara amatera
(Foto: thekidscookingcorner)

Previše začina - amateri to najčešće rade. Stavljanjem deset začina u jelo samo zbunjiujete nepce. Dobra tehnika i sastojci ukusu doprinose mnogo više nego sami začini. Dobar obrok treba imati najviše tri ili četiri različita osnovna ukusa, zajedno sa nekim aromama.

Nedovoljno vruća rerna - ako pečete ili pržite, rerna ili ringla mora biti jako vruća. Za prosečan tiganj trebaće pet do sedam minuta da se ceo pravilno zagreje.

Mešanje hrane tokom prženja - većina ljudi prženje doživljava kao jednostavno kuvanje nečega na visokoj temperaturi. Ali to nije tako. Ideja je da ispržite hranu, ne da je parite, a to znači konstantno prevrtanje hrane "bacanjem", a ne mešanje varjačom.

Previše tečnosti tokom dinstanja - ne treba biti toliko vode ili vina da meso potpuno pliva. Postoji razlika između dinstanja i kuvanja.

Dodavanje sastojaka u pečenje na osnovu ukusa, a ne hemijskog sastava - nikad ništa nemojte dodavati u pečenje osim ako niste potpuno upoznati ne samo sa ukusom, nego i hemijskim svojstvima. Super je eksperimentisati , ali na edukovan način.

Dodajete previše šećera kako biste zgusnuli sos - ovo radi mnogo ljudi, najviše zbog nestrpljivosti. Za gušći sos treba najviše dve, tri kašike šećera po šoljici tečnosti, i to samo ako tečnost već ne sadrži proteine ili nekakve emulgatore. Treba vremena da skrob učini svoju čaroliju.