Mramorni kolač
Mramorni kolač odlično ide uz crnu, beli kafu ili čaj. Idealna popodnevna užina.
05-06-2015
|21:42
Mramorni kolač odlično ide uz crnu, belu kafu ili čaj. Idealna popodnevna užina.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 7.10.2014. - 10:00:00
(Foto: bigstockphoto/Nadia Cruzova)
Sastojci:
- 375 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 jaja
- 125 ml mlake vode
- 250 ml ulja
- 2 kašičice kakaa
Priprema: Penasto umutite jaja sa šećerom. Nakon toga dodajte sve preostale sastojke, izuzev kakaa, pa umutite mikserom dok se sastojci ne sjedine. Nemojte mutiti predugo, jer će kolač biti suv. Mutite tek toliko da se svo brašno sjedini i dok smesa postane jednolična. Odvojite 1/3 smese u drugu posudu te toj smesi dodajte kakao i kašičicom promešajte, dok se kakao sjedini s ostatkom smese i ne postane jednolična. U pripremljen kalup (namašćen ili obložen papirom za pečenje) ulijte svu žutu smesu. Koristite duguljasti četvrtasti kalup za pečenje. Prelijte žutu smesu smeđom i zatim kašičicom lagano mešajte u kalupu, tako da se smeđa (čokoladna) smesa proširi celom unutrašnjosti kalupa ostavljajući za sobom uzorak mramora. Pecite biskvit 25-30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C.