Slušate: Dodir noći

Pesma: Parni Valjak - Jesen u meni

Dodir noći
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • Miša Aleksić u Mojih 50

  Od ponedeljka, 13. novembra gost emisije Mojih 50 na Naxi radiju je Miroslav Miša Aleksić.
  12-11-2017 | 22:19 | Autor/Izvor: Naxi media-riblja-corba.com

  Foto: Naxi media, Željka Dimić


  Rođen je 16. avgusta 1953. godine. Dana se ubraja među najznačajnije muzičare domaće rock scene, a šira publika ga neodvojivo vezuje za, danas kultnu grupu, "Riblja Čorba", čiji je jedan od osnivača.

  Muzičku karijeru započeo je u Beogradu 1970. godine. Prva grupa u kojoj je svirao zvala se ROYALI. Godine 1970, u organizaciji emisije “Veče uz radio” održano je takmičenje školskih bendova na kojem su ROYALI zauzeli drugo mesto. Sledeće godine Miša odlazi u Ameriku preko organizacije “American Field Service”, da tamo završi četvrti razred gimnazije (Pikesville High School). Vrlo brzo se upoznao sa drugim muzičarima koji su pohađali istu školu, i tako je nastao rokabili bend pod nazivom SHI-MA-FUH (Ši-ma-fa) – što je bila skraćenica najčešće američke psovke (shit mother fucker).
  Bend je svirao samo rock'n'roll obrade, i to uglavnom pesama tada veoma popularnog američkog benda ŠA-NA-NA. Po povratku u Jugoslaviju 1972. godine, oformio bend S.O.S. Mnogi su ovaj bend zvali “Sos”, iako je ideja bila da naziv benda bude skraćenica za poziv u pomoć. Čak je i na reklamnim plakatima bio slogan: “Ako vam je hitno potrebna pomoć u vidu dobre muzike, pozovite u pomoć grupu S.O.S.” Grupa S.O.S. snimila je za PGP RTB tri singl-ploče: “Nestvaran san”/”Stari sat” (1973), “Tražim”/”Magnovenje” (1974), “Čovek i pčela”/”Znam kako je” (1975) i jednu ploču zajedno sa grupom ZAJEDNO: “O, ruk ćale”/”Glavna ulica”.

  U ovom periodu Miša je 1973 godine gostovao na albumu POP MAŠINE “Kiselina” gde je odsvirao dve bas deonice i to u pesmama: “Povratak zvezdama” i “Slika iz prošlih dana”. Album objavljuje PGP RTB.
  Godine 1976, grupa S.O.S. je svirala sa Srđanom Marjanovićem po mestima oko Beograda, a dva meseca su svirali (gotovo svakog dana) u dansing sali Doma omladine. Iz tog perioda postoji jedan singl Srđana Marjanovića i prijatelja. Na A strani pesma “Mala Maja” a na B strani pesma “Leptir”. Na tom singlu su svirali Stiv (bubnjevi), Srđan (gitara i vokal) i Miša (bas). Objavio ga je 12. februara 1976. godine PGP RTB.
  Ta saradnja sa Srđanom se posle godinu dana prekida, a Miša dolazi na ideju da za prvi LP grupe S.O.S. koji je imao radni naziv “Prvi poziv” a koji je trebalo da izađe početkom 1977. godine, pozajmi pevača (kolegu) Boru Đorđevića. Materijal je snimljen u Studiju 5 PGP RTB-a. Album nikada nije objavljen jer se trakama izgubio svaki trag. Samo se na bootleg izdanju “S.O.S. – Anthology ‘73 – ‘76” nalazi pesma “Trag”, jedina sačuvana sa tog nestalog albuma.

  Miša je odlučio da pojača program sa dva ženska vokala i krene u rad sa Snežanom Kepa (sestrom bubnjara SMAK-a) i Oliverom Krpan. Svirali su pod nazivom S.O.S. I SNOLI.
  Iz ovog perioda grupe S.O.S. ne postoji nijedan diskografski zapis. U ovakvom sastavu grupa je imala znatan broj nastupa. Posle četiri meseca rada, Snežana i Olivera su otišle, a S.O.S. je nastavio sa radom kao trio. Zbog večitog nedostatka frontmena, grupa je neprekidno tragala za vokalom. Jedno vreme je Miša pregovarao sa Anom Merlini (ex-ZEBRA), ali pregovori nisu dali rezultata.

  U ovakvom sastavu grupa je svirala sve do 15. avgusta 1978. godine, kada je, na sastanku u “Šumatovcu” napravljena nova grupa RIBLJA ČORBA. Novi bend činili su: Borisav Đorđević – Bora (vokal), Miroslav Aleksić – Miša (bas), Radislav Kojić – Rajko (gitara) i Miroslav Milatović – Vicko (bubnjevi). Od tog dana Miša je stalni član Riblje čorbe. Mišin prvi muzički izlet zabeležen je 1983. godine, kada je – zajedno sa Bajagom – učestvovao u pravljenju pesama za album Zdravka Čolića “Šta mi radiš”. Tom prilikom uradili su dve pesme: “Afrika” i “Tvoje oči”. Muziku su radili zajedno, a tekstove je pisao Bajaga.

  Krajem 1983. godine – zajedno sa Bajagom – pisao je pesme za album Biljane Petrović “Pesme sa autoputa”. Miša je radio muziku za pesmu “Čekajući taksi”, na Bajagin tekst, a muziku za pesmu “Nemoj da misliš da je ova pesma za tebe” uradio je zajedno sa Bajagom. Tekst je radio Bajaga. Album je izašao u izdanju produkcije Sarajevo disk. Sledeće godine – ponovo zajedno sa Bajagom – Miša je pisao pesme za album Biljane Petrović “Ne veruj muškarcima”. Miša je pisao muziku a Bajaga tekstove za pesme “Zasviraj mi rock'n'roll” i “Mrzim sećanja”. Album je sniman u studiju “Druga maca”, a izdao ga je Diskos.

  Početkom juna 1993. godine – zajedno sa B. Đorđevićem, V. Barjaktarevićem i V. Božinovićem – Miša je producirao album sa muzikom iz pozorišne predstave “Tamna je noć”. Album je izdao UPC Vuk Karadžić Kult, samo u promotivne svrhe.
  Sledeći Mišin muzički izlet zabeležen je na albumu “Tao” pevačice JAZZY BELL. Pisao je muziku za četiri pesme: “Nemoj” (tekst Bajaga), “Bitlsi” (tekst G. Janković), “Znam” (tekst G. Janković) i “Jesen” (tekst G. Janković). Pored muzike radio je i aranžmane za pesme “Ljubav” i “Magle”, a bio je i muzički producent albuma. Album je objavio PGP RTS.

  Godine 1994, producirao je CD MINĐUŠARA “Idem do kraja” koji su izdali PGP RTS i WIT.
  Iste godine sarađivao je sa Mandom radeći muziku za dečiji album “Životinje i ljudi”. Na tekstove Bore Đorđevića, Miša je radio četiri pesme: “Beli meda”, “Bube”, “Ale i bauci”, a jednu – “Slonovska” – napisao je zajedno sa Džindžerom. Album je objavio ZAM.

  Sredinom 1996. godine, na Borinom solo-albumu “Njihovi dani”, Miša je učestvovao u pravljenju aranžmana i bio koproducent, zajedno sa M. Popovićem, V. Barjaktarevićem i B. Đorđevićem. Album je objavio SIM Radio Bijeljina, a kasnije ONE records.

  Godine 1998, na albumu RUN GO-a “Daleko je ljubav i mir”, Miša je radio muziku na Borine tekstove, i to u pesmama: “Ti me uništavaš”, “Znaj” i “Od Đavola crnja”. Miša je bio producent albuma. Album je objavila produkcija City Records.
  Sledeći Mišin izlet zabeležen je 2002. godine, kada je bio koproducent na albumu grupe PROZOR “Noćas mora pasti”. Album je izdao PGP RTS.
  U jesen 2003. godine, na albumu THE BREND-a “Ja da ti pevam”, zajedno sa Džindžerom, Vickom, Borom i Nikolom svirao je bas u pesmi “Avionu sklepaću ti krila”. Izdavač tog albuma je PGP RTS.
  Tokom leta 2006. godine Miša zajedno sa ostalim članovima Riblje čorbe svira i peva na albumu “Pesme severa” koji su osmislili zvezdini navijači – delije sever. Album je sniman u studiju “Riblja Čorba” a objavili su ga lično navijači samo za svoje potrebe.
  2007. Miša svira bas u pesmi ’’Kroz trnje do zvezda’’za koju je Bora radio muziku i tekst a koju je odpevao Najda – pevač grupa: SMAK, GENERACIJA 5, itd…). Ona se nalazi na albumu ’’Radijski festival 2007-Vol.1’’ a izdavač tog albuma je ’’FERAS S, S MUZIKA’’. Orijentacioni datum izlaska je kraj 2007. godine.


  Ovog, 15. novembra "Riblja čorba" održaće akustični koncert "Čorba se čuje i bez struje" u Velikoj dvorani Sava Centra. 

  U emisiji "Mojih 50" Miša će reći za koju dvojicu pevača misli da su "najjači pop-pevači", kao i koji rok bend smatra jednim od najboljih "živih rok bendova u regionu". Kroz listu omiljenih pesama setiće se i jedne ljubavi iz srednje škole, kao i anegdota iz vojničkih dana, uključujući onu u kojoj je čitao svojim klasićima Borin tekst, koji mu je ovaj poslao pismom.

  Emisija "Mojih 50" na programu je svakog radnog dana od 18 do 19 časova na Naxi radiju. Emisiju "Mojih 50", možete slušati i na Naxi nacionalu, najvećoj radijskoj mreži u Srbiji.

  Pogledajte koje pesme je Miša Aleksić odabrao u emisiji "Mojih 50". 

   

  Ukoliko ste propustili emisiju u kojoj je gostovao Miša Aleksić, možete je poslušati OVDE. 

  Galerija
 • Pročitajte i...
  Pozorište Pozorište iza zavese: Mnogobrojne anegdote iz predstava i života poznatih glumaca

  Od 18. septembra Naxi radio kroz kratku formu "Pozorište iza zavese" slušaoce upoznaje sa istorijom i kulturom glavnog grada. Ovaj serijal predstaviće priče o beogradskim pozorištima, njihovom nastanku i istoriji, ali i zanimljivosti i manje poznate anegdote iz predstava i iz života legendarnih glumaca.

  Anja Josifovski i dejan Spisak 50 omiljenih pesama - Anja Josifovski

  Pogledajte koje je pesme Anja Josifovski odabrala u emisiji Mojih 50

  Anja Josifovski u Mojih 50 Anja Josifovski u Mojih 50

  Od ponedeljka, 18. septembra gošća emisije Mojih 50 na Naxi radiju je Anja Josifovski.

  Milan Bujaković u Mojih 50 Spisak 50 omiljenih pesama - Milan bujaković

  Pogledajte koje je pesme Milan Bujaković odabrao u emisiji Mojih 50.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: