
Markiza torta
Sočna i kremasta, Markiza je mnogima omiljena poslastica...
12-03-2024
|13:30
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
2 kutije piškota (duple piškote)
250 g margarina ili putera
200 g šećera u prahu
300 g čokolade za kuvanje
6 jaja
1 kašika ruma (za fil)
2 kašike ruma
2 dl mleka (za umakanje piškota)
100 g lešnika
Priprema:
U šerpu od 2,5 l poređati piškote koje se umaču u mleko i rum. Cele se ređaju na dno šerpe, a pola sa strane (po ivici šerpe).
Fil: Umutiti dobro margarin ili puter sa šećerom u prahu pa dodati 6 žumanaca jedno po jedno. Dodati zatim i kašiku ruma i prepečen i samleven lešnik. Istopiti 300 g čokolade, pa vrelu čokoladu dodati u umućeni fil. Umutiti belanca, pa varjačom sastaviti sa filom. Sipati dobro umućeni fil preko piškota. Po vrhu poređati još jedan deo piškota. Šerpu staviti u frižider da prenoći, a sutradan tortu izvrnuti na tacnu za tortu i dekorisati.
PRIJATNO!