Malina: Čuvar lepote i zdravlja

Legenda o ovoj bobičastoj voćki potiče iz vremena Troje čiji stanovnici su je još tada koristili kao lek. Od tada pa do danas, osim za ishranu, malina se koristi i za regulisanje različitih zdravstvenih tegoba.

06-06-2015

|

02:17

Legenda o ovoj bobičastoj voćki potiče iz vremena Troje čiji stanovnici su je još tada koristili kao lek. Od tada pa do danas, osim za ishranu, malina se koristi i za regulisanje različitih zdravstvenih tegoba.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 12.8.2013. - 10:00:00

Malina: Čuvar lepote i zdravlja
(Foto: vzug)

Predivan i osvežavajući ukus maline, u kome uživaju milioni stanovnika širom sveta, svoje mesto sve više pronalaze u medicini i kozmetologiji. Ona u sebi sadrži šećere, brojne organske kiseline, etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E.

U mnogim zemljama, plod se koristi kao sredstvo za izbacivanje tečnosti, kod proliva i ekcema, a ekstrakt kojim obiluje plod deluje protiv virusa. Pored toga, on aktivira pankreas na lučenje insulina pa time snižava šećer u krvi.

Malina pospešuje i znojenje tako da se iz organizma oslobađaju štetne materije, a pomaže i u otklanjanju nervne napetosti PMS-a. Premorenom organizmu vraća energiju i otklanja nervozu, a svojim mirisom deluje smirujuće na ceo organizam.

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

Plod ovog voća posebno je delotvoran kod masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu.

Malina: Čuvar lepote i zdravlja
(Foto: allbestpictures)

Maline kao lek za maligne ćelije

Poslednjim istraživanjima ustanovljeno je da elaginska kiselina, koje ima dosta u malinama, sprečava umnožavanje ćelija raka. Tačnije, dokazano je da ova kiselina ima višestruko blagorodno dejstvo i na zdrav i na bolestan organizam. Naime, ona deluje na maligne ćelije koje se brzo umnožavaju tako što usporava i u određenoj koncentraciji potpuno stopira njihovu deobu. Elaginska kiselina izaziva programiranu smrt malignih ćelija i blokira oštećenje DNK, odnosno ima antimutogeno dejstvo.

Iako će zaljubljenici u zdravu ishranu sa pravom konstatovati da se maline svega dva meseca nalaze na pijačnim tezgama, dobro je znati da se ni zamrzavanjem ni termičkom obradom malina elaginska kiselina ne uništava.