-
Poslednjih 5 pesama
- Haustor - Moja prva ljubav
- Oliver Dragojević - Tko sam ja da ti sudim
- Bajaga - Lepa Janja ribareva kći
- Zdravko Čolić - Krasiva
- Sergej Ćetković - Zbog nas
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
Pasta sa lososom
Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...
-
Zdravlje
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?
Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.
-
Putovanja
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine
Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!
-
Preporučujemo
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru
Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Legende o kavijaru i kako je postao simbol luksuza
Brojni mitovi i legende prate kavijar kroz istoriju. Grčki filozof Aristotel zabeležio je da su kavijar i jesetra bili dočekivani trubama i cvećem na grčkim gozbama još u četvrtom veku pre nove ere.
04-11-2024 | 13:38 | Autor/Izvor: Naxi media, CAVIARPASSION.COM
Foto: Bigstock, Subbotina Anna
Kavijar je danas sinonim za luksuz. Jesetra je oduvek bila cenjena kao posebno jelo. Još su stari Grci i Rimljani pekli ovu impozantnu ribu.Međutim, drevni Persijanci su prvi napravili slani kavijar. Legenda kaže da su verovali u njegovu lekovitost, pa reč kavijar na persijskom znači „kolač moći“.
Kavijar kakav danas poznajemo je relativno novija delicija. Do Srednjeg veka, u Persiji, oko Kaspijskog mora, ikra jesetre se služila zgnječena, kao praktična zamena za meso.
Godine 1324. engleski kralj Edvard Drugi proglasio je jesetru za „kraljevsku ribu“, pa je samo ljudima na kraljevskom dvoru bilo dozvoljeno da je jedu. Tradicija se zadržala do danas, pa je sva divlja jesetra pronađena na obali Ujedinjenog Kraljevstva vlasništvo monarha.Pravljenje kavijara, kao i konzerviranje solju, počelo je za potrebe dvora, a posebno ga je uživala ruska aristokratija gde je priča o ovoj delikatesi i započela. Osim klasičnog kavijara, Rusi su razvili i tehniku korišćenja manje lepih jaja. Dehidrirani i zbijeni proizvod u vidu guste paštete može se dugo čuvati i lako transportovati. Takav „presovani“ kavijar se i danas pravi i prodaje.
Tokom Revolucije 1917. godine, ruska aristokratija je bežala, velikim delom u Francusku, prenoseći i ukus kavijara. Francuska elita je otkrila kavijar, uživala u njegovom ukusu i učvrstila ga kao simbol luksuza.Porast eksploatacije i prvi pokušaji uzgoja
Kako je kavijar postajao sve popularniji, jesetra je sve više bivala eksploatisana do tačke ugroženosti vrste. Zato su se sredinom 20. veka pojavili prvi pokušaji uzgoja.
U roku od 20 godina, kavijar dobijen iz uzgojene ribe je uspešno plasiran na tržište uz očuvanje kvaliteta. Konvencija CITES je 1. aprila 1998. uspostavila ribolovne kvote za zaštitu divljih vrsta. Najveći svetski izvoznici kavijara danas su Rusija, Iran, Kazahstan i Kina. Proces pravljenja kavijara je delikatna stvar. Ženka jesetre se odmah nakon hvatanja očisti od krvi, kako bi se izbegla kontaminacija. Ikra se zatim vadi u sterilnoj sredini i potapa u veoma hladan slani rastvor (blizu 0° C, 30% soli). Zatim se seje kroz posebnu mrežicu da bi se eliminisale sve nečistoće. Nakon ceđenja, pakuje se u metalne ili staklene posude, nekada metalne limenke.
Jaja jesetre su posebno krhka. Ako se koristi previše soli, postaju tvrda i neprozirna. Ako nema dovoljno soli, postaju gnjecava. Sve operacije moraju se izvoditi na temperaturi nižoj od 10° C. Niska temperatura je glavni konzervans .
Kavijar se može pasterizovati na relativno niskoj temperaturi (nižoj od 60° C) i može da se čuva do godinu dana u originalnoj ambalaži, a najbolji je za konzumiranje tri meseca od pripreme. -
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: