Ledene kocke sa višnjama
Proleće je uzelo maha, temperature su sve veće, vapite za osveženjem. Ledene kocke sa prelivom su prava poslastica za vas.
05-06-2015
|07:41
Proleće je uzelo maha, temperature su sve veće, vapite za osveženjem. Ledene kocke sa prelivom su prava poslastica za vas.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 2.4.2014. - 17:05:00
(Foto: coolinarka/Renka)
Sastojci:
- 200 g masti ili margarina
- 200 g šećera
- 6 jaja
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 300- 400 g očišćenih višanja
Sastojci za fil:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 5 kašika brašna
- 5 dl mlijeka
- 1 kesica želatina
- 200 g šlaga u prahu
- 2 dl mleka
Sastojci za preliv:
- 5 dl soka od višanja
- 100-200 g višanja
- 5 kašika šećera
- 1,5 kesica želatina
Priprema: Umutiti 200 g masti sa šećerom, vanilinim šećerom, dodati 6 žumanaca, 250 gr brašna, prašak za pecivo i umućenu smesu od šest belanaca. Dve trećine mase staviti u pleh. U preostalu 1/3 mase dodati jednu kašiku kakaoa. Kašičicom stavljati tamnu masu na žutu i to kupice veličine oraha jednu do druge. Na ove kupice od tamnog testa staviti po jednu višnju. Peći na 180 stepeni.
Umutiti četiri jaja sa 200 g šećera, jednom kesicom vanilinog šećera, pet kašika brašna, dodati u 5 decilitara vrućeg mleka i kuvati dok se ne zgusne. Jednu kesicu želatina i četiri kašike vode ostaviti da nabubri, dodati u vruć topao fil i malo izmešati da se želatin istopi. Fil ohladiti. Umutiti 200 g šlaga sa dva dcl mleka i umešati u fil. Filovati pečenu hladnu koru. Prokuvati pet dcl soka od višanja sa 100-200 gr višanja. Želatin da nabubri u pet-šest kašika vode, dodati u prokuvani sok i mešati da se želatin istopi i preliti kolač.