Krofne sa glazurom
Ljubitelji ove poslastice uživaće u glazuri!
04-06-2015
|20:27
Ljubitelji ove poslastice uživaće u glazuri!
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 6.10.2014. - 12:50:00
(Foto: bigstockphotos- jirkaejc)
Sastojci:
- 2 šolje mleka ( 250 ml)
- 1 kk malo šećera
- kockica kvasca (50g)
- 4 šolje brašna (ja sam dodala još 1/2 šolje, zavisi od brašna)
- 1 šolja instant krompir pirea
- 1 kašičica soli
- 1/2 šolje šećera.
- 4 kašike ulja.
Priprema: Ugrejati mleko sa malo šećera. Rastopiti kvasac i ostaviti 5 min da nadođe. Pomešati brašno, instant krompir, so, šećer. Dodati mleko i 4 kašike ulja. Zamesiti testo i malo izraditi na brašnom posutoj površini. Neka vas ne brine što nije sasvim glatko testo, tj što se primećuju ljuspice krompira. Testo je mekano i pomalo lepljivo.
Pobrašniti površinu i razvući testo oklagijom na 1,5 cm debljine. Seći krofne uz pomoć šireg i užeg okruglog sekača. U mom slučaju odlično su poslužile čaša za vodu i čašica za žestoka pića - 9 cm i 3 cm prečnika. Od ove smese ispadne oko 20 krofni.
Prebaciti krofne na krpu posutu sa malo brašna (da se ne zalepe za krpu).
Ostaviti da se malo odmore 10-15 min. Pržiti u zagrejanom ulju (ne sme da se puši ulje, kod mene je to broj 8 na skali 1-12) dok lepo ne porumene. Izvaditi na kuhinjski ubrus da se ocede od suvišne masnoće. Toplu krofnu staviti u toplu glazuru i malo okrenuti. Ostaviti da se osuši.
Glazure:
osnova: U većoj šolji (mug) zagrejati pola šolje (cup) mleka sa kašikom putera.
limun glazura:
Dobro izmešati: 1 šolju prah šećera, 2 kašike ugrajanog mleka, 1/4 kašičice dr Oetker ekstrata vanile,1/4 kašičice soka od limuna (može i ekstrat).
čokolada:
Dobro izmešati: 1 šolju prah šećera, 3 kašike ugrajanog mleka, 2 kašike čokolade u prahu.