Krofne sa džemom od jagoda

Krofne su omiljena poslastica mnogih, a ukoliko ih dodatno zasladite džemom od jagoda nećete pogrešiti.

04-06-2015

|

05:45

Krofne su omiljena poslastica mnogih, a ukoliko ih dodatno zasladite džemom od jagoda nećete pogrešiti.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 29.7.2014. - 12:00:00

Krofne sa džemom od jagoda
(Foto: bigstockphoto/Szekeres Szabolcs)

Sastojci:
 - 600 g brašna
 - 25 g suvog kvasca
 - 3 žumanca
 - 1 jaje
 - 150 g putera
 - 300 ml mleka
 - 2 kašike šećera
 - 1 limun
 - šećera u prahu po ukusu
 - džema od jagoda
 - ulja po potrebi
Priprema: Kvasac pomešajte s kašikom brašna, šecerom, 100 mililitara toplog mleka i ostavite da naraste. Ostatku brašna dodajte puter, limunovu koru, žumanca, celo jaje, narasli kvasac i preostalo toplo mleko. Testo dobro umesite pa prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom 40 minuta. Zatim ga premesite i stavite na radnu površinu posutu brašnom. Testo rastanjite na debljinu od jednog santimetra. Čašom vadite testo i na svaki drugi kružic stavite kašičicu džema pa preklopite slobodnim kružicem i spojte. Krofne ostavite još pola sata, a zatim ih pržite poklopljene na vrelom ulju. Posle nekoliko minuta ih okrenite i pržite otklopljene. Gotove krofne odložite na paprine ubruse da upiju višak masnoće, a kad se malo ohlade, pospite ih šecerom u prahu.