Krofne sa džemom od jagoda
Krofne su omiljena poslastica mnogih, a ukoliko ih dodatno zasladite džemom od jagoda nećete pogrešiti.
04-06-2015
|05:45
Krofne su omiljena poslastica mnogih, a ukoliko ih dodatno zasladite džemom od jagoda nećete pogrešiti.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 29.7.2014. - 12:00:00
(Foto: bigstockphoto/Szekeres Szabolcs)
Sastojci:
- 600 g brašna
- 25 g suvog kvasca
- 3 žumanca
- 1 jaje
- 150 g putera
- 300 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1 limun
- šećera u prahu po ukusu
- džema od jagoda
- ulja po potrebi
Priprema: Kvasac pomešajte s kašikom brašna, šecerom, 100 mililitara toplog mleka i ostavite da naraste. Ostatku brašna dodajte puter, limunovu koru, žumanca, celo jaje, narasli kvasac i preostalo toplo mleko. Testo dobro umesite pa prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom 40 minuta. Zatim ga premesite i stavite na radnu površinu posutu brašnom. Testo rastanjite na debljinu od jednog santimetra. Čašom vadite testo i na svaki drugi kružic stavite kašičicu džema pa preklopite slobodnim kružicem i spojte. Krofne ostavite još pola sata, a zatim ih pržite poklopljene na vrelom ulju. Posle nekoliko minuta ih okrenite i pržite otklopljene. Gotove krofne odložite na paprine ubruse da upiju višak masnoće, a kad se malo ohlade, pospite ih šecerom u prahu.