Krofne

Jesen je rezervisana za krofne,šolju čaja i druženje sa prijateljima.

06-06-2015

|

18:16

Jesen je rezervisana za krofne, šolju čaja i druženje sa prijateljima.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 12.11.2013. - 13:00:00

Krofne
(Foto: babble)
Sastojci:
 - 1 kg brašna (tip 400 meko)
 - 600 ml mleka
 - 1 pakovanje kvasca (50 gr)
 - 3 ravne kašike masti
 - 4 ravne kašike šećera
 - 1 kašičica soli
 - 2 kašičice šećera za kvasac
 - 2 žumanca
Priprema: U mlako mleko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti. U žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm). Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore. Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore. Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.