Krofne
Jesen je rezervisana za krofne,šolju čaja i druženje sa prijateljima.
06-06-2015
|18:16
Jesen je rezervisana za krofne, šolju čaja i druženje sa prijateljima.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 12.11.2013. - 13:00:002.jpg)
(Foto: babble)
Sastojci:
- 1 kg brašna (tip 400 meko)
- 600 ml mleka
- 1 pakovanje kvasca (50 gr)
- 3 ravne kašike masti
- 4 ravne kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera za kvasac
- 2 žumanca
Priprema: U mlako mleko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti. U žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm). Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore. Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore. Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.