Kroasani sa sirom i šunkom

Ukusni kroasani idealni za doručak, večeru ili kao lagano posluženje ukoliko očekujete goste.

05-06-2015

|

14:23

Ukusni kroasani idealni za doručak, večeru ili kao lagano posluženje ukoliko očekujete goste.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:17.3.2014. - 12:20:00

Kroasani sa sirom i šunkom
(Foto:Ildi Papp,Bigstockphoto)

Sastojci:
- 300ml mleka
- 2/3 kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašikica soli
- oko 700 – 800 gr brašna
- 250 gr putera
- šunka
- kačkavalj ili sitni beli sir

Priprema: Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašikom šećera. Dodati polovinu brašna i kašičicu soli pa i to razmutiti. Dodati 50 gr putera, a ostatak staviti u frižider i žumance, pa postepeno dodavati brašno pa umesiti meko, glatko testo. Ostaviti da ga odstoji 15 minuta. Kad je odstajalo razvući u pravougaonik pa na trećinu narendati 1/3 ostalog putera.

Prebaciti trećinu pravugaonika ka unutra, na 2/3 preostalog testa, pa prebaciti treću trećinu preko prva dva dela. Ostaviti da odstoji 10 minuta pa ponoviti postupak još dva puta razvlačeći u pravugaonik i rendajući margarin na trećinu testa, pa prebacivati testo. Posle svakog postupka ostaviti da odstoji 10 minuta. Testo bi trebalo da je mekano i da se lako razvlači. Kada je i treća tura odstajala 10 minuta razvući testo opet u pravugaonik, a zatim ga iseći u trake širine 10cm i onda svaku traku u kvadrat, da dobijemo otprilike kvadrate 10x10cm. Na svaki kvadrat staviti parče šunke i sir pa sve zajedno urolati.

Premazati sa razmućenim žumancetom sa malo ulja. Uključiti rernu na 50 stepeni. Poslagati u tepsiju na veće razmake napravljeno pecivo i dobro ga poprskati sa vodom. Staviti u toplu rernu da odstoji i naraste 15 minuta. Izvaditi pa pojačati rernu na 200 stepeni. Staviti pecivo da se peče, otprilike 15 – 20 minuta, videćete kad fino porumeni. Pečene kroasane sa šunkom i sirom poslužiti tople.